Комплектът „Духовни беседи“ на св. Софроний Атонски – ценен подарък за Рождество



 

Броени дни след като излезе от печат вторият том на „Духовни беседи“ на св. Софроний Атонски, издателство „Омофор“ представя на вниманието на читателите своето празнично предложение. До края на месец декември комплектът събрани беседи на един от най-обичаните подвижници в православния свят може да бъде закупен на промоционална цена.

Словото на стареца има особен „вкус”. Както всяко духовно слово, родено в Бога, то има следното качество: човек интуитивно разпознава в него Истината. Духовното слово не може да се фалшифицира, подменяйки истината с външна ерудиция или с маската на благочестието. Човекът чува гласа на вечността в сърцето си не по пътя на логическите доказателства, а чрез вътрешно свидетелство, което не се поддава на никакъв анализ. Преминал през продължителен, болезнен и изключително труден подвиг на ума, старецът вече неотстъпно пребивава в Бога с мисълта си и безвидно съзерцава Неговото величие и мъдрост, вливайки се в потока на Неговата вечна воля. Помненето на Бога освещава всяко негово действие и дума, и за стареца вече е невъзможно да не „обича Бога с цялото си сърце, и с целия си ум, с цялата си душа, и с цялата си сила”.

Йеромонах Николай Сахаров

Човекът е странно нещо! Той е извикан за битие чрез повелята на Бог Творец, и ние самите живеем своя произход от нищо, изпълнени със съзнанието за своята нищета. Но ето, че Христос ни е донесъл мисълта, надеждата, и дори енергията на друг живот.

Как възникналият от нищо човек изведнъж започва да говори за законите на вечното битие? Това е безкрайно интересно нещо, как Бог ни оставя да творим сами, а Той стои или срещу нас, или до нас и разкрива какъв е Той Сам по Себе Си. Ние не възприемаме всичко, което казва. Но при Неговото съдействие, чрез Светия Дух все пак постепенно навлизаме в духовното съзерцание, което ни довежда до възторг от нашия Бог и Отец, Който ни твори от нищо.

Св. Софроний Атонски

За онлайн поръчки от сайта на издателство “Омофор”ТУК>>>
За онлайн поръчки от ателие – книжарница „Къща за птици“: ТУК>>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...