„Светици на Православието“ – жените, които направиха невъзможното възможно



Жената е надарена с интуитивно разбиране за ценността на Светия Дух, тя притежава естествено религиозно чувство и знаменитите думи на Тертулиан – „душата по природа е християнка“ – се отнасят преди всичко за жените.

Архиепископ Костантин (Горянов)

Светици на Православието“ („Омофор“ 2014) – този особено значим труд на Черниговския архиепископ Филарет ни превежда през първите десет века на установяване и утвърждаване на християнството, чрез множеството надлежно събрани сведения за жени, подвизавали се в уединение, пост, молитва и добри дела. Като бисери на небесния воал блестят образците на женското подвижничество, просияли с изумителна духовна твърдост.

Архиепископ Филарет (Гумильовски), патролог и църковен историк, описва с особено старание и грижливост благочестивия живот на жените-подвижници от Египет, Палестина, Сирия, Мала Азия, Елада: едни от най-високопоставените, образовани, богати, аристократични жени, крехки в своята възраст, но твърди в своята вяра и непоколебими в духовния си подвиг.

Имало е измежду тях и грешници, чийто живот се е преобърнал, когато са били озарени от личен пример на силна вяра, на монашески подвиг, или от красотата на нечие лично духовно присъствие. Или внезапно докоснати от крилото на Духа… Като подвижниците Таисия, Пелагия, като удивителната Мария Египетска, която четиридесет години чезне из миражите на Йорданската пустиня, докато грехът на тленното тяло се стрие сред препечените пясъци, а духът възтържествува в подвига… Такава е силата на Христовия огън!“ – пише редакторът на изданието Венета Дякова.

Според преводача Татяна Филева, книгата по един особен начин поставя проблема за отричането от удобството и комфорта, без което борбата за и със себе си е немислима: „А за днешния човек, дори и за днешния вярващ, въцърковен човек, няма нищо по-трудно и плашещо от това да се откаже от удобството и комфорта, когато всичко в заобикалящия ни свят се стреми да направи живота ни колкото е възможно по-приятен, безболезнен и удобен.“

Но не само лишаването от удобството и комфорта превръща тези жени в образци за духовно мъжество. Свети Григорий казва за едни от тях следното:

Животът им е така свят, добродетелта – така висока, че не бих могъл да ги опиша. Точността, с която изпълняват устава денем и нощем, съответства на пламенното им усърдие. Те биха могли да се сравнят с онези блажени души, които, излезли от оковите на тялото, летят високо към небето; сърцата им са така очистени от всичко земно, че те, може да се каже, живеят като ангели. Никой не би могъл да долови в тях признаци на гняв, завист, подозрение или ненавист. Отхвърлили са от себе си всяка светска суета, всяко желание за отличие, известност, блясък.“

Неизброими са удивителните добродетели на тези жени, избрали да живеят и да умрат в чистота за Господа. Думите, изказани за света Олимпиада, могат спокойно да се отнесат и до всяка една от останалите, описани от архиепископ Филарет:

Тя храни свещенството, уважава клира, помага на вдовиците, прехранва сираците, посещава болните, плаче с грешниците, връща заблудените в пътя на доброто, много жени, омъжени за езичници, наставлява във вярата и им дава средства за препитание“.

Архиепископ Филарет дава своето обяснение за подвига на подвижниците:

Не е ли по-добре доброволно да избереш тишината на уединението, отколкото по неволя? Не е ли по-добре доброволно да се откажеш от незавидната светска суета, отколкото против волята си да бъдеш затворена в гроб? И в света можеш да правиш много добро! Да, можеш да се раздвояваш и към сърцето, и към небето! Но правят добро смирените души, а не гордите и самонадеяните. Със страх и трепет вършете вашето спасение (Фил. 2:12)“.

Светиците на Православието“ са свидетелство, че животът в Христос е постижим за всеки.

За поръчки от издателството: фондация „Покров Богородичен“, издателство „Омофор“, бул. Черни връх 68, София 1470, тел. 0886 149 991, Ивайло Недков.

За онлайн поръчки от сайта на издателство “Омофор”: ТУК>>>
За онлайн поръчки от ателие – книжарница „Къща за птици“: ТУК>>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...