Да бъдеш Божий странникМоже да харесате още...

25 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Един полужълт вестник наскоро писа, че млада майка поднесла детето си на дядо Добри, за да го благослови, но била стресната от миризмата му. Къпе ли се той изобщо? Ако взема душ като нас всяка сутрин, парфюмира се след бръснене и си сменя ризата, дали ще бъде същия? Не. Неговата тайна е в това, че той е напълно естествен, в смисъл природен човек. Бих го нарекъл и абсолютен християнин, защото нашето християнство е повече или по-малко лицемерно и фалшиво. Сякаш виждаш оживял праведника Серафим от разказа на Йовков или някой древен монах от Египетския патерик, облечен в дреха, която, ако бъде хвърлена на улицата. никой няма да се наведе да я вземе. За Бога светец, за хората луд – дядо Добри е „извънземен“, който присъства в света, но не принадлежи на света. Когато умре, мнозина „християни“ ще въздъхнат с облекчение, защото ще изчезне живото изобличение на техните грехове.

 2. topalski каза:

  Ужасно си прав, архимандрите….

 3. Дон Кихот каза:

  Попитали сър Питър Устинов защо не се кандидатира за политик при неговата голяма популярност като актьор. А той отвърнал: „Не искам, защото мисълта, че трябва винаги да бъда прав, ми се струва непоносима…“

 4. iliana каза:

  текстът е много добър. изразът „непосилна красота на човешката ни вселена“ ми напомни за „непосилната лекота на битието“ на кундера. тъжна ирония.

  не знам дали е повече радостно или тъжно, че статията се появява на днешния празник. във всеки случай е знаково.

 5. ieromonah Ioan каза:

  Отново се доказахте, текста Ви е както винаги издържан, смислен и малко тъжен.
  Когато учех още в Богословския факултет и идвах до София бях някак си свикнал да срещам дядо Добри и ми ставаше топло на душата. Веднъж след изпитна сесия трябваше да си тръгвам и в това ми идване не бях видял дядо Добри никъде по църквите в София. Стана ми доста тъжно, защото ми се искаше да го видя. Вървейки с баща ми към колата му, реших да запаля свещичка в св. Александър Невски(църква в, която почти никога не влизах, когато идвах в София). Влизам вътре никой няма, пустиня, само една жена от персонала чистеше един свещник. Беше изключително тихо. Влизам и тъкмо да направя няколко крачки напред чувам зад гърба си тропане на стотинки в метална кутия. Трябва да си призная, че имах чувството, не съм на земята. Твъдо съм убеден и до днеска, че това не беше случайно. Дядо Добри беше дошъл. И странното беше, че в храма нямаше никой, а той стоеше там и просеше.

 6. paterp каза:

  Poznavam gore-dolu baj Dobri, zachtoto idva ponjakoga da se izpovjadva pri men. Moga da vi kaja, che osven che e chist duhom, chist e i telom.

 7. Дон Кихот каза:

  Дария трябваше да спомене тук, че статията е публикувана и във вестника на ДПС:

  http://www.monitor.bg/article?id=202996

 8. dari каза:

  Да, текста е излязъл в „Монитор“ като отговор на една много неприятна публикация в „Телеграф“ пак за дядото. Тя беше илюстрирана на страницата на вестника с гола жена и сгушеният под огромната й снимка дядо Добри. В този момент си помислих, че трябва да се отговори на такава мерзост подобаващо.

 9. dari каза:

  Преди два дни в „Телеграф“ излезе една малка статия за дядо Добри, която беше поставена в „компанията“ на голяма сника а гола жена. Статията имаше за цел да се подиграе с вярата и с Божия човек. На следващия ден очаквах да излезе потвърждение, но предвид протестите ми пред вестника, който има много общо с „Монитор“ дори не очаквах моята статия да излезе там. Изпратих я в ПравославиеБГ в по-различен вариант.

 10. Дон Кихот каза:

  Впрочем идеята дядо Добри да бъде контрастиран с гола жена не е чак толкова безумна. И по физиология, и по убеждение той отдавна е загърбил плътските страсти и суетата на този свят. Неговото доживотно покаяние за голям грях напомня за това на огняра от филма „Остров“. Прожестирам го на студентите с феноменален успех.

  ………………………………………..

  http://archiman.livejournal.com/

 11. refab каза:

  🙂

  Първата снимка на бай Добри-тази , която се вижда на началната страница на сайта, е дело на refab. Казвам го, освен поради тщестлавие, и за да се приобщя с удоволетворение и формално към това, което е написала Дария!
  Впрочем, моите впечатления са, че хигиената на стареца е добра!

 12. dnikolov каза:

  Когато видях за пръв път бай Добри пред хр. Св. Седмочисленици (а и не знаех, че така му е името) си помислих едва ли не, че някой от българските светии е слязъл за малко при нас да ни погледа отблизо какви ги вършим. Бавно се приближих и пуснах някаква монета в чашката му. Погледна ме с чистите си очи и изрече: „Господ ти каза, нали, Господ ти го каза…“ Усешането бе неописуемо, никога няма да го забравя.

 13. dari каза:

  Снимките и всичко, което ни докосва до такива хора са ценни и прекрасни.
  Искаше ми се да кажа, че независимо как гледаме на вестник „Монитор“ там има страница „Православие“, в която пиша и аз. Желание на редактора Деян Енев и мое желание беше да излезе статия за Дядо Добри. Стана така, че тя излезе малко след случката, за което вече разказах. Малко се объркаха нещата, защото пожелах да споделя темата си с нашия сайт по същото време, та макар и в навечерието на неделята на всички български светии. Разширих текста в името на това да бъде различен.

 14. sanata каза:

  Преди около два месеца Бог ми прати сън – сънувах дядо Добри в чисто бели дрехи, седеше пред мен, но изглеждаше така, сякаш нямаше физическо тяло….

 15. iliana каза:

  че в монитор има такава страница. лично аз не гледам зле на вестника; всъщност – никак не гледам…
  не мисля че е добра идея обаче публикуването на един и същ материал едновременно в две медии. желанието за споделяне е чудесно, но на плоскостта на професионалната етика изглежда другояче и би могло да създаде реални проблеми. не разширяване на текста „в името на това да е различен“, а написването на различен текст е правилното поведение. в името на това да сме коректни.

 16. dari каза:

  Да, Илияна, така е. Проектът е част от малко по-голям текст. Живот и здраве – да се осъжестви.

 17. dari каза:

  Осъществи, извинете.

 18. Timothey каза:

  поздравления за материала – много е добър… а за бай Добри мога да кажа само хубави неща…
  Благодатен е за снимки – невероятно изражение…
  Апропо – снимката в самата ви статия е моя :-)) същата съм я публикувал в един православен сайт още на 18 май 2007 – http://orthphoto.net/photo.php?id=17979&id_jezyk=11
  Със същата кандидатствах и в един конкурс към сайта Православие, ори спечели втора награда на публиката :-))
  Хубаво е да цитирате, като ползате чужди снимки.
  Дерзайте все така в писането…

 19. Timothey каза:

  Поздравления за статията

 20. lyublyana каза:

  Дария,много хубава статия!

 21. alfy каза:

  Бях първи курс в БФ, когато видях владика да целува ръката на дядо Добри. Много се зачудих… Сега вече знам защо. Когато го срещна винаги ми казва нещо с което докосва душата ми. Подарява ми икона и казва „Моли се на Божията Майка“. Той е един от най-добрите „преподаватели“ които съм имала.

 22. vanya каза:

  Това което прочетох току-що ме развълнува много.Отдавна нищо не ме е докосвало така… Отдавна не съм плакала с такова умиление… Благодаря! Не съм запозната с коментирания материал във вестника и доминиращата снимка на гола жена, но се надявам че е била достатъчно гола… Достатъчно, за да разпознаят в нея много люде собствената си духовна голота!

 23. momchil_tanchev каза:

  – Дядо Добри, здравей, – каза старата монахинята.
  – Здравей, сестро, – отвърна дядо Добри, а сините му очи светеха, както всякога, разбиращо.
  – Не знаех къде да отида и за това дойдох при теб. Ти често ходиш в големия град. Единствен ти ще ме разбереш и ти ще ме научиш какво да правя.
  – Кажи, сестро!
  – Преди няколко дни прочетох статия за теб. Имаше и снимка на авторката. На следващата нощ я сънувах. Видях я заобиколена от глутница вълци. Знам, че в големия град няма вълци, но все пак реших да дойда и да ти обадя.
  Старецът се усмихна.
  – Не бой се за Дария, сестро. Ако върши добрини, дори и на вълците, а такива има в големия град много, Бог нищо лошо няма да позволи да й се случи.

 1. 13/02/2018

  […] тук, на земята! В негова памет да си припомним статията „Да бъдеш Божий странник” и едни негови думи, които днес звучат като завет към […]

 2. 14/02/2018

  […] тук, на земята! В негова памет да си припомним статията „Да бъдеш Божий странник” и едни негови думи, които днес звучат като завет към […]