Румънската православна църква се противопоставя на въвеждането на сексуално образование в училищата в страната



На 21 юли в Букурещ, Светият Синод на Румънската православна църква, на свое заседание, председателствано от Румънския патриарх Даниил, изрази загриженост относно опитите за въвеждане на сексуално образование в училищата в страната.

Румънската църква потвърди позицията си, че часовете по „образование за живота“ трябва да останат незадължителни, и посочи рисковете от подобно „сексуално възпитание“, което не е подходящо за възрастта на децата и противоречи на ценностите на християнското семейство. Малко преди заседанието на Синода прессекретарят на Румънската патриаршия Василе Бенеску заяви, че „Църквата се застъпва за всяко образование, което е истинно, полезно и наистина формиращо“.

Той подчерта, че образованието в училищата по въпроси, свързани със сексуалността, трябва да остане идеологически неутрално, особено когато „напълно противоречи на действителната крайна цел на образованието – възпитаване на децата в духа на най-високите морални ценности“.

На заседанието си от 21 юли Светият Синод на Румънската православна църква отбеляза също съмнителния характер на резолюцията на Европейския парламент от 24 юни 2021 г., която призовава за узаконяване правото на жените на легален и безопасен аборт.

 

Източник: foma.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...