Какво ще видим във „Вяра и общество“ тази неделя


В навечерието на големия християнски празник Рождество Христово, когато отвсякъде чуваме призиви да подкрепим една или друга благотворителна инициатива, предаването „Вяра и общество“ по БНТ ще ви срещне тази неделя с хора, за които благотворителността и милосърдието не са кампанийни, а ежедневие.

Специален материал разказва за трапезарията за бедни към Ловчанската света митрополия, която повече от година и половина всеки ден храни 20 души от Ловеч. Всички, които помагат в тази трапезария, са доброволци – сред тях има много учители, а също местни журналисти и музиканти. Всеки ден по двама от тях отделят от личното си време, за да приготвят храната и да я раздадат на хората с блага дума. Зрителите ще се срещнат и с Ловчанския митрополит Гавриил, с чиято благословия работи трапезарията, и ще чуят неговата изповед, че има специално отношение към бедните, защото е имал нелеко детство.

Вторият обект в предаването е посветен на православните реликви – кръщелни кръстчета, нагръдни икони и походни олтарчета, принадлежали на воини от руската и румънската армия, загинали в Плевенската епопея преди 130 години. За необикновената съдба на тези реликви разказват специалистите от „Военноисторически музеи“ – Плевен.

Богословът Мария Иванова представя обемната биография на първия православен подвижник в САЩ отец Серафим Роуз и уникалното коледно издание за деца „Христос се роди“ с хубави стихчета и прекрасни илюстрации в стила на православната иконопис.

В Неделя на светите Праотци водещият на предаването Горан Благоев разказва по какво си приличат и по какво се различават старозаветният патриарх Авраам и кораничният пророк Ибрахим. Материалът е и своеобразен поздрав към мюсюлманите в България, които тази година на 20 декември ще честват Големия празник на жертвата Курбан-байрам. Тъй като по лунния мюсюлмански календар празниците са подвижни и се сменят с десет дни всяка година, тази година първият ден на Курбан-байрам съвпада с православния празник Игнажден, с който Църквата започва подготовката за Рождество Христово. Въпреки съществените догматични различия между двете религии, тези календарни съвпадения е добре да ни напомнят, че всички ние почитаме единния Бог, а той ни учи да бъдем добри и състрадателни един към друг.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...