Хризостом от Смирна – митрополитът, който отказа да изостави чадата си



На днешния ден преди деветдесет и девет години турците убиват по особено жесток начин митрополит Хризостом Калафатис от Смирна. Неговото мъченичество е неразривно свързано с последните мигове на гръцка Смирна и гръцката общност в Мала Азия.

Въпреки че има много възможности да напусне града, митрополит Хризостом предпочита да остане и да срещне своята гибел, както прави и неговото паство.

На 19 август 1922 г. той отправя последните си думи към жителите на Смирна в препълнената църква „Света Фотиния“: „Братя мои, в голяма беда сме, но Бог е велик. Имайте вяра в Него. Той ни изпитва, но нека ние не изоставяме вярата си…”

На 25 август масовата евакуация приключва и бежанците правят отчаяни опити да се качат на последните кораби, които ще ги отведат далече от ужаса.

На 26 август по всички булеварди, улици и алеи в града се стичат хиляди гръцки православни бежанци, съсипани, изкоренени насила от родните си домове, пристигнали тук с всичко, което могат да носят със себе си ги.

В събота, 27 август, турците започват да нападат хора по улиците, а първите конни чети нахлуват в Смирна. Същата вечер пристига и Нуреддин паша, заклет враг на митрополит Хризостом, който поема командването на града.

Въпреки че през всичките тези дни е имал достатъчно възможности за безопасно бягство, митрополит Хризостом отказва да изостави чедата си. По заповед на Нуреддин паша митрополитът, заедно с още двама старци, е арестуван, и от седалището на Митрополията е отведен във военния гарнизон.

В тези отчаяни часове, в писмото си до своя брат, Хризостом пише: „Скъпи братко, тази вечер бяхме задържани. Не се тревожи за мен.“

За съжаление, само мигове делят Смиренския митрополит от неговата мъченическа гибел. Според разкази на очевидци той е отведен в бръснарница в покрайнините на Европейския квартал. Обличат го в бяла риза, след което му откъсват брадата, избождат очите му и отрязват носа и ушите му. Влачат го из турските области около града, накрая разчленяват тялото му.

През 1992 г. Светият Синод на Гръцката православна църква канонизира митрополит Хризостом от Смирна и архиереите Григорий Кидонски, Амброзий Плеянтидис, Прокопий от Икония, Евтимий от Зела, както и духовенството и миряните, убити по време на клането в Мала Азия.

 

Източник: orthodoxtimes.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...