Вселенският патриарх: в Турция православните сме втора категория граждани



Миналата сряда Вселенският патриарх Вартоломей говори пред Европейския парламент. В своята реч Негово светейшество призова за повече уважение към правата на малцинствата и подкрепи членството на Турция в ЕС.

Като религиозен лидер Вие говорихте пред една политическа институция. Каква е връзката между религия и политика в Европа в днешно време?

Религията и политиката си съжителстват, тъй като и двете служат на хората. Политикът не може да скрие вярата си, религията си, тъй като те са част от неговото съществуване и упражняването на неговата функция. Европейската култура се основава на християнската вяра, на поуките от Евангелието, но това не означава, че ние трябва да оставим извън Европа всеки, който не е християнин. Съвместното съжителство на християни и не-християни би трябвало да доведе до взаимно обогатяване.

Вие посочихте диалога между религиите като ключов приоритет. Как бихте определили сегашните отношения между християни и мюсюлмани в Европа?

Наличието на няколко милиона мюсюлмани в Европа днес е факт. Ние християните, които съставляват мнозинството тук, в Европа, както и тези, които са малцинство, трябва да се стремим да живеем в хармония като деца на един и същи Бог. Мюсюлманите или другите малцинства трябва да бъдат интегрирани в обществото.

Европейското общество е отворено и ние виждаме, че се полагат основите на джамии в много европейски градове и ние смятаме това за естествено. Но това трябва да бъде взаимно. Несправедливо е, например, че не е позволено да има християнска църкви в Саудитска Арабия. Ние в Константинопол сме много малко християнско малцинство, но сме турски граждани, и като малцинство, ние изпълняваме задълженията си към държавата. Но ние не винаги сме третирани еднакво с мюсюлманите, които са мнозинство. Чувстваме се като втора категория граждани и това ни натъжава.

Нарекоха Ви "Зеления патриарх" заради ангажимента Ви в защита на околната среда. Защо подкрепяте тази идея?

Аз наследих тази интерес към екологията от моя предшественик, Патриарх Димитрий, който установи 1 септември като ден на молитвата за опазване на околната среда. Опазването на околната среда е спешен проблем за всички кътчета на земното кълбо.

Църквата има задължението да участва. Тя трябва да полага усилия за повишаване на осведомеността сред хората, особено сред младите хора, защото те ще определят бъдещето на планетата. Това е един въпрос, който засяга всички ни – християни и не-християни, тъй като планетата е нашият общ "OIKOS", нашият дом. Думата "екология" идва от думата "OIKOS", което на гръцки означава "дом".

Ние също така организираме симпозиуми средно на всеки две години (като осмия симпозиум, който ще се проведе в Египет, следващата година) на които каним не само християни, но и хора от други религии и специалности.

Вие имате специална гледна точка за междурелигиозния диалог и за отношенията между Турция и нейните съседи. Тези фактори ще окажат ли влияние върху преговорите за присъединяване на Турция към ЕС?

Турция има добри отношения с всички свои съседи, включително Гърция, България и Румъния, три православни страни, които сега са членки на ЕС. Тези отношения ще помогнат на Турция в преговорите за присъединяване, но също така ще допринесе за благото на съседните народи, които вместо да се избиват помежду си и да изразходват милиони и милиарди за въоръжения, ще могат да си сътрудничат мирно и творчески и да използват тези средства за благоустройство и образование вместо за оръжия.

Мнозина твърдят, че Турция е почти изцяло мюсюлманска страни и няма място в Европа. Ние вярваме, че разликата в религията не бива да бъде пречка. Ако Турция отговаря на всички критерии, които съществуват за страните-кандидатки, тя може да бъде приета в ЕС, дори ако нейното население е мюсюлманско. Това е друг свят, но той може да съществува съвместно с християнския свят и това се е случвало много пъти в миналото на различни дължини и ширини по света.| www.europarl.europa.eu

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...