ЗадушницаЦърквата се моли за отминалите във вечния живот. Сутринта се извършва обща панихида в храма, а след това се посещават гробовете. Ние, останалите близки, на земята, се молим за своите покойници и им просим прощение на греховете пред Бога.

 

Живите се молят за отминалите от нашия свят, защото телесната смърт не може да прекъсне нашето единство, за Бога всички са живи. В памет на покойниците, освен да се молим, трябва да проявим милост, голяма милост. Защото милостта, милостинята и благотворителността се правят вместо онези, които не са между нас вече и за тях вършим добрини, за да им се зачете на тях. Някога, на големи трапези се е раздавала храна за бедните. И това се е правело за паметта на покойниците. Така постъпваме и днес. Днешния ден се нарича още Черешова задушница, заради черешите, които вече берем и раздаваме, заедно с другата храна за нашите мъртви.

В храма се носят жито, хляб, вино, плодове, всичко, което може да бъде раздадено. Житото , като образ на това, че житеното зрънце, ако не умре, няма да даде своя плод. Но най-важни в този ден са молитвите и милостинята в памет на нашите покойници. Бог да прости всички християни и да им дарува живот вечен.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...