Тържествено закриване на учебната година за децата с увреден слухНа 11 май в енорийския център на храма „Св. св. Кирил и Методий” се състоя тържество, съчетано със заключителна лекция от учебната година на първото в България неделно училище по православно вероучение за деца с увреден слух.

Празника откри Силвана Павлова, координатор на проекта и учител на децата. Тя ги поздрави с успехите и покани пред тях г-жа Мошева, консултант на проекта и представител на съюза на глухите в България. Тя разказа с езика на жестовете разказа “Божието милосърдие – Великденска легенда”. След това учениците демонстрираха своите знания, като разказваха историите, изобразени на показаните им православни икони.

Дипломите на децата и своята благословия даде Негово Преосвещенство Знепоския епископ Йоан. Той предаде и приветствие от името на Негово Светейшество българският патриарх Максим. Той разказа на присъстващите гости и на учениците библейската истина за това, че Господ никога не изоставя човека – през целия му житейски път. Тя бе преведена на езика на жестовете от Силвана Павлова. В заключение Негово Преосвещенство обеща на децата, че това не е последната им среща. Заедно с неговата благословия малките ученици получиха и православни икони, осветени по време на службата по случай празника на светите братя Кирил и Методий. Гостите с удоволствие разгледаха и фотографска изложба, изобразяваща моменти от обучението и пътуванията на слухоовредените деца до храмове в Софийска област.

Тържеството завърши традиционно с почерпка в енорийския център на храма, осветена от общата молитва „Отче наш”, казана от гостите и децата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. pavelpenev каза:

    Това не е първата статия, засягаща работата с глухи деца или обучение по жестомимичен език, която видях в сайта. Но с интерес установих, че няма коментари… Дали хората просто не подминават „добрата новина“ и не се насочват към по скандалните теми, където (разбира се по християнски начин) да се обиждат възпитано и елегантно да вадят кирливите си ризи един на друг, демонстрирайки силното си чувство на православност и справедливост. Там е по-весело – можеш да покажеш колко си вещ по християнски въпроси, както и да кажеш реалните пътища за решаването на проблемите на БПЦ и света изобщо… Но сеир да има.
    Пък децата са завършили първият етап от едно благочестиво начинание, подхванато от едни други благочестиви хора (но не скандални), преминали през доста трудности за да постигнат резултати, за да започнат нещо, от което може само да спечели една група хора в България, която е доста забравена (пък и на нея и е трудно изобщо)… Глухите могат да се догоснат до православието (като термини, практики, понятия … дух) а утре могат да станат и част от него (защото кой би могъл да изповяда глух или глухоням, ако не свещеник, преминал през някакво обучение по жестомимичен език – и с това са се захванали тези благочестиви хора).

    Затова радвайте се, хора!