Изявление на Руската православна църква във връзка с решението по делото „Pussy Riot“Може да харесате още...

8 Отговори

 1. Иван Иванов каза:

  По повод на „…какви [b]кощунствени и грозни думи[/b] бяха изречени от амвона на храма “Христос Спасител“.“ [b]умолявам г-н Романов[/b] (като запознат и наблюдаващ по случая) или всеки друг, който е добре информиран, да цитира тези „кощунствени и грозни думи“. Благодаря предварително [b]и се извинявам за неосведомеността си.[/b]

 2. Андрей Романов каза:

  Рефабе, не искам да повтарям богохулства, дори и само информативно. Само ще ти кажа, че Божието име беше свързано от тях с изпражнения.

 3. Пламен Иванов. каза:

  Кощунствено е цялото поведение на тези момичета в храма! Сигурен съм, че ако бяха направили същите действия на Червения площад или някъде другаде нямаше да има нито арести, нито присъди. Ако съдът не беше постановил наказание щяхме да видим вълна от подобни действия и в други храмове, което е недопустимо. Храмът е сакрално пространство, канонична територия на Руската православна църква, където всяка неделя и на всеки празник се извършва св. Евхаристия. Това не е място, където всеки може да изразява политическите си пристрастия по нестандартен начин, независимо дали е прав или не! Ако Христос е наш нравствен образец и пример за подражание, може ли някой да си представи как Спасителя би влязъл в някоя синагога с жълта качулка на главата, скача и крещи: „Господи, избави ни от Пилат Понтийски и Кайафа?“ Мисля, че това не се нуждае повече от коментар.

 4. Gloria каза:

  Това изявление на РПЦ е като за учебник – духовно смислено и удрящо право в целта. Разбира се, че няма да тълкуват юридическата страна на проявата, а духовно-нравствената. Разбира се, че греха трябва да се изобличава, а от грешника да се очаква покаяние.

  Да даде Бог и на нашите синодални старци такава мъдрост, за да реагират адекватно на проблемите в България!

  Андрей, благодаря че си го превел и предложил на нашето внимание!

 5. Гошо каза:

  „Само ще ти кажа, че Божието име беше свързано от тях с изпражнения.“ – къде го видя това, на клипа не се чува подобно нещо. 😐

 6. Андрей Марков каза:

  До коментар №5 от Гошо:

  Смятам, че ще бъде обидно ако пусна линк, но ако имаш такова желание да разбереш, може да потърсиш текста на богохулната „песен“ на трите рускини ида разбереш къде. Съвсем буквално е и няма как да се объркаш.

  Именно и заради това недоумявам как може толкова безочливо толкова много хора да се правят, че не ставало дума за обида и богохулство.

 7. Пламен Евгениев Сивов каза:

  Линк няма да пускам, но напишете в Гугъл в кавички „Богородице, Дево, Путина прогони“ и си прочетете това забележително произведение. Важно е за дебата, мисля.

  [quote name=“refab“]По повод на „…какви [b]кощунствени и грозни думи[/b] бяха изречени от амвона на храма “Христос Спасител“.“ [b]умолявам г-н Романов[/b] (като запознат и наблюдаващ по случая) или всеки друг, който е добре информиран, да цитира тези „кощунствени и грозни думи“. [/b][/quote]

 8. Николай Василев Нико каза:

  Защо световните медии които плачат като вдовици за три разбеснели се наркоманки за които няма нищо свято не публикуват това изявление.Или пак сме свидетели на двоен стандарт.Нали са много принципни!Но +Господ и в това изпитание е с нас и ще ни напътства, да отворим сърцата си за да го проумеем!