Концерт на руски хорове в Македония



Източник: МПЦ, Агенция РИА Новости

В рамките на традиционния ежегоден фестивал „Охридско лято”, на 15 юли в двора на катедралата „Света София” в Охрид се е състоял концерт на три реномирани хора от Русия: Хора на на Московската духовна академия, под диригентството на игумен Никифор Карзин, Камерния хор „Класика” на Международния фонд за единство на православните народи, с диригент Нина Павловна, и Камерния хор на международното държавно музикално училище „Гнесин”, чийто диригент е Валерий Александрович.

Руските хорове са участвали благодарение на съдействието на Международния фонд за единство на православните народи и програмата „Гласовете на Православна Русия в Македония”, чиято благородна задача е била „да утвърди духовното единство на двата славянски народа и да допринесе за надминаването на религиозното разделение на Балканите”, както е съобщено от Московския патриархат, цитиран от Агенция „РИА Новости”. На концерта е присъствал Тимотей, Дебърско-Кичевски и Плаошко-Стружки митрополит и администратор на Повардарската епархия, придружен от свещеници от двете епархии.

Приветствие от страна на гостите е прочел проф. д-р Валерий Алексеев, председател на Международния фонд за единство на православните народи, като е предал и поздравите на Негово светейшество Руския патриарх Алексий ІІ до православния македонски народ и на Председателя на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Сергей Миронов.

Руските хорове са изнесли освен това и концерти в Скопие, Велес, Струмица, Прилеп и Битоля. Посещението им в Македония се счита за знаменателно събитие и е било особено топло прието от македонската публика.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...