Тъжна годишнина 

На днешната дата преди седемнадесет години е убит протойерей Александър Мен – свещеник на Руската православна църква, бележит проповедник и автор на много книги по богословие и история на християнството. Отец Георги Чистяков казвал за него, че принадлежи към онези хора, които не се страхуват. "Той не се е страхувал да ходи в болниците при тежко болните и умиращите, макар това да било забранено най-строго, не се е боял да проповядва и нещо повече – да говори за вярата с децата, практически открито нарушавайки съветското законодателство. Не се е боял от езика на своята епоха и за разлика от всички свои събратя, подобно на апостол Павел е говорел с „езичниците” за Христос на езика на тези езичници. Не се е боял да синтезира опита на своите предшественици, сами по себе си много различни и несъвместими понякога, при това много успешно, защото отец Александър правел това не на нивото на човека, а на нивото на Божията любов. "

 

Александър Владимирович Мен е роден на 22 януари 1935 г. в гр. Москва. Става дякон на 1 юни 1958г., а от 1960 г. е ръкоположен за свещеник. Успоредно със своето енорийско служение успява да завърши задочно Ленинградската семинария и Московската духовна академия.

Прот. Александър Мен започва да пише още в началото на 50-те. По-важните му книги са : „В търсене на Пътя, Истината и Живота” – история на религиите в седем тома, „Как да четем Библията”, речник по библиология. Със своите многобройни книги и статии и чрез блестящия си проповеднически дар о. Ал. Мен успява в годините на див атеизъм да обърне хиляди хора към Христа.

На 9 септември 1990 г., неделя, един ден преди празнуването по руския православен календар на Отсичането на главата на св. Йоан Предтеча, прот. Александър Мен е съсечен с брадва на път за енорийската си църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Дон Кихот каза:

    В каждой смерти есть трагический смысл. После гибели отца Александра его книги изданы на громадном количестве языков, по всему миру. В Венесуэле его даже почитают как святого, что канонически неверно. Он привел к вере такое количество людей, которые его никогда не видели, – не к обрядам, а именно к вере – своей искренней неискусственной любовью к Богу. У него было великое понимание времени, его малости и быстроты. В последние годы он читал немыслимое количество лекций. Я даже спросила: зачем столько? „Так ведь, – ответил он, – времени очень мало“. – „Времени на что?“ – „На все“. Он спешил сделать то, что ему было начертано ( http://portal-credo.ru/site/?act=monitor&id=5677).