Български богослови участват в Международния православен богословски конгрес в СолунОт днес до 25 май ще се проведе осмото издание на Международния православен богословски конгрес под егидата на Вселенската патриаршия. Темата е „Светият и Велик събор на Православната църква – православното богословие в XXI век“. Конференцията се провежда в Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет и ще бъде открита тази вечер с концерт от византийски песнопения под диригентството на Панайотис Неохоритис, архонт протопсалт на Вселенската патриаршия.

Участниците – православни богослови от цяла Европа и отвъд Океана, ще бъдат приветствани от Вселенския патриарх Вартоломей. Сред гост-лекторите са и архиереи, които са изявени академични преподаватели, както и добре познати и обичани от българската читателска публика автори като митрополит Калистос (Уеър) и отец Николаос Лудовикос (който през октомври 2017 г. изнесе беседа в аулата на Богословския факултет в София).

Четирима са православните богослови от България, които ще се включат със свои доклади във форума, това са проф. д-р Иван Желев, дългогодишен декан и преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охриски“, доц. д-р Светослав Риболов от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и преподавателите в Православния богословски факултет на ВТУ доц. д-р Мариян Стоядинов и гл. ас. д-р Смилен Марков.

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...