Забрана за черногорските разколници да влизат в църкви на СПЦ в Черна Гора


Източник: СПЦ

Основният съд в град Бар, Черна гора, е издал решение, с което се забранява на самозвания глава на непризнатата Черногорска православна църква (ЧПЦ) Михаил (Мираш Дедеич) да нахлува в църквите и да възпрепятства свещениците от Черногорско-Приморската митрополия на Сръбската православна църква.

Решението е обявено от съдията на Основния съд в Бар Веселин Шчепанович въз основа на жалбата на Черногорско-Приморската митрополия срещу Мираш Дедеич за нападението на църквата на остров Бешка в Шкодренското (Скадарското) езеро.

През февруари 2002 година Дедеич и привържениците му са се опитали да влязат със сила в църквите „Свети Георги” и „Света Богородица”, които по това време се ремонтират от Митрополията на СПЦ.

В решението, влязло в сила на 17 май, се казва, че „съденият Мираш Дедеич няма никаква документация и никога не е бил в притежание на споменатите църкви, а насила е влязъл в затворените помещения”.
Дедеич е бил задължен да изплати на Черногорско-Приморската митрополия със седалище в Цетинския манастир разходите по съдебното дело, възлизащи на 2197 евро.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...