Запалиха новия български храм в АтинаDir.bg

В Атина изгоря част от св. олтар на българския православен храм "Св. Иван Рилски". Храмът бе открит на 9 март.

С разрешението и благословията на митрополията на област Атика на сънародниците ни бе предоставен старият енорийски храм на енорията "Св. Мироносици и Никодим" в община "Агии Анаргири" в гръцката столица, недействал през последните 10 години.

По първоначални сведения пожарът явно е предизвикан умишлено, съобщи БНТ. Подпалвачите са проникнали в храма през единия от страничните на олтара прозорци, след като са прерязали желязната му решетка.

Изгорени са напрестолното Евангелие, други свещени предмети от св. Престол и две от дарените на храма икони, намиращи се пред иконостаса, като още няколко са повредени.

Впечатление прави, че е запалено най-святото място на храма – светият Престол, където без засегнатите вещи не може да бъде отслужена св. литургия. Не са откраднати намиращите се в касата на храма пари и църковна утвар. Уведомени за случая от българската православна общност, на мястото пристигнаха представители на българското посолство и кметът на местната община.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  „Началото на българското книгопечатане се свързва с името на архимандрит Теодосий (Теохар) Синаитски (края на XVIII в. – 1843) от Дойран. Предполага се, че той със съдействието на даскал Камче отваря към 1836 г. печатница в с. Ватоша. Тя е пренесена в Солун, където работи в църквата „Св. Мина“…. През 1840 г. печатницата на Теодосий Синаитски изгаря. Несъмнено това е дело на гръцките фанариоти, които виждат в нея средство за разпространението на българския език и книжнина. С материалната помощ на Кирил Пейчинович печатницата отново е възстановена, но към 1843 г. тя отново е опожарена…“ (Синай и България. – http://pravoslavie.bg/content/view/5504/58/).

 2. ieromonah Ioan каза:

  Ако не бъркам, църквата в Истамбул не беше ли железна именно по тази причина? Нямаше ли и гръцка църква в София? Дали на някого няма да му хрумне да им върне жестана гърците?

 3. Дон Кихот каза:

  Защо български владика не е отишъл да преосвети църквата, след като е осквернена? Как може да се служи в неосветена църква? Тя лична инициатива ли е на калугера? Има ли съгласуване и договор между Българската и Еладската църква за нейното ползване?

 4. Idiot каза:

  Това е дело на сатанисти. Бедните, знаят ли какъв огън са си запалили на главите? Господ поруган не бива.

 5. Florian каза:

  Без да съм сигурен, разбира се, предполагам, че едно такова дело би могло да бъде извършено и от албански екстремисти, тъй като в бивша Югославия именно те се „специализираха“ в подобни действия срещу християнски храмове. Възможно е в случая, те отмащавайки си на гърците (и на християнството) заради непризнаването на Косово, да са попаднали на един по-слабо охраняван християнски православен храм и да са решили да се възползват от възможността да го опожарят, неотчитайки (т.е. незабелязвайки или по-точно необръщайки внимание на това), че този храм е български и че България призна независимостта на въпросното Косово (което отчитам като голяма грешка).
  Категорично пак подчертавам, че съвсем не твърдя това като нещо сигурно, но го споделям само като възможна версия, тъй като ми се иска да невярвам, че това може да бъде дело на братя във вярата каквито са гърците, а също така смятам, че ако извършителите на подобно деяние бяха сатанисти, те непременно щяха да засвидетелстват извършеното от тях със съответните символи: пентаграми, обърнати кръстове, числото 666 и т.н.
  Освен това, зад пожарите в Гърция, които станаха през миналата година, мнозина смятат в самата Гърция, че стоят именно албанци.