Лишиха от сан дякон Андрей КураевПатриархът свали мораториума върху решението на църковния съд

С Указ от 28.04.2023 год., публикуван на сайта на Московската епархия на Руската православна църква, Московският и на цяла Русия патриарх Кирил лиши от свещен сан протодякон професор Андрей Кураев.

Документът припомня, че през 2020 г. Московският епархийски съд постанови низвержението на проф. Андрей Кураев от сан, но патриарх Кирил наложи мораториум върху това решение, за да даде време на протодякона „да преосмисли позицията си и да се върне на пътя на Църквата“.  Съгласно днешният указ на Патриарха, мораториумът се отменя поради факта, че протодяконът не е показал „нито на думи, нито на дела признаци на покаяние“ и не е спрял своята „деструктивна дейност“.

Епархийският съд реши да лиши Андрей Кураев от сан на 29 декември 2020 г., а на 4 март 2021 г. отказа да преразгледа присъдата. Като причина за това решение съдът посочи“системния и дългогодишен характер на клеветническата дейност“ на протодякона.

Проф. Андрей Кураев беше обвинен също и за публичното оскърбление на паметта на протойерей Александър Агейкин, който почина от последиците от коронавируса.

 

Източник: Правмир

 

Фотография: svoboda.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...