Миряните вече получават благословия от Израел чрез уеб-камериИзточник: e-vestnik.bg

Гръцкият православен свещеник Андреас Елиме се отдръпва от олтара на църквата „Свети архангел Гавриил“ в Назарет и застава срещу няколкото уеб камери подредени до мраморните колони. Гласът му изпълва 250-годишният храм с гръцки православен химн, а компютрите разположени наблизко препращат молитви за здраве до трима американци, намиращи се на хиляди километри от Божи Гроб.

От стотици години християните пътуват до Йерусалим, за да потърсят благословия. Днес Интернет им спестява разходката.

Кипърската компания Modefine от известно време е пуснала онлайн услуга, чрез която миряни могат да се включват в Интернет и да гледат как свещеник се моли специално за тях.

„Нещата отиват към едно ново ниво,“ казва Джеймс Мартин, редактор на римокатолическото списание „Америка“, който следи как религията се развива в Интернет. Според него технологиите дават на вярващите нови начини, по които да извършват старите обичаи : като например да дават възможността да други да се молят вместо тях на свети места.

„Да отидеш до Израел е доста скъпо,“ казва Мартин. „Много хора не могат да си го позволят, но пък имат пари за Интернет, така че могат с това да компенсират.“
Кипърският сайт е в действие от първи май, и оттогава е засипан от потребители, 70% от Америка, но и от Хонг Конг, Индия, Мексико и Австралия, казва Саид Салем, представител на Modefine в Израел.

„Тук е специално място,“ казва Салем. „Дева Мария е живяла тук, Христос е отраснал тук. Това е свещен град. Основата на Християнството.“
Църквата „Свети архангел Гавриил“ е построена върху кладенеца, където според православното тълкувание архангел Гавриил се е явил пред Света Дева Мария. Според католическото вярване, тази случка се е случила на няколко километра разстояние.
Сайтът е платен – по десет долара на молитва. Салем казва, че това покрива системните разходи, не молитвата – тя е безплатна.

„Ако дойдеш до Йерусалим и помолиш свещеник да пее за теб не би очаквал той сам да си плати таксито, нали?“ казва Салем. „Ние сме един вид такси.“ Той казва също, че се надява, че спечелените от сайта пари ще помогнат на християнската общност в Назарет.

Отец Елиме се моли за милост, здраве, мир, прошка и спасение. Може да води служба на английски, гръцки, арабски и руски – в зависимост от клиентите. Прочита имената на желаещите и пали свещ за всяко едно от тях. Кратка благословия завършва службата, която продължава общо около четири минути.

Елиме споделя, че четири свещеника водят по две служби на ден, седем дни от седмицата, като се молят за от пет до десет човека дневно.
„Има хора, които не могат да дойдат до църквата, за да се причестят – стари, болни хора. В такива случаи ние отиваме при тях. Подобна роля играем и когато се молим за хората чрез Интернет“, казва отецът.

Елиме споменава, че един американец си поръчвал молитви всяка седмица. Друга жена поискала молитва, след като дъщеря и изчезнала. Момиченцето било открито след три дни.
Уеб сайтът позволява на хората да си изберат молитва, но Елиме казва, че чете една и съща молитва за всички.
Митрополит Кирякос, архиепископ на Назарет, споделя, че би предпочел хората да посещават църквата лично, но не вижда нищо нередно в онлайн церемонията. „Ако бях надушил, че нещо не е наред, щях да забраня всичко,“ казва той.

За американецът Робърт Джефърдс, редовен посетител на сайта, онлайн молитвата е единственият му начин да стигне до Йерусалим.
„На 66 години съм, почти неподвижен,“ казва Джефърдс, който страда от диабет и възпаление на крака. „Няма как по друг начин да пътувам до Израел.“
След като научил за новата възможност от католически уеб сайт, Джефърдс платил за две молитви за семейството си и останал впечатлен от видяното.
„Все едно бях там“, казва той. Макар че е католик, Джефърдс има и православни икони. „Просто бях там.“

Оттогава насам Джефърдс е поръчал нови две молитви, една за годишна от смъртта на тъща си, а друга за здраве за сина и годеницата му.
„Благодаря на Бог за интернет връзката ми,“ казва Джефърдс. „Намирам толкова хубави неща. Има и боклуци, но ако потърсиш може да намериш истински находки.“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...