Монсеньор Ялдъров:папата не е вярвал в невинността на българите
Източник: Медиапул

В интервю за италианския вестник Джорнале бившият дългогодишен директор на българската секция на радио Ватикана, архимандрит Георги Ялдъров, опровергава версията на българските власти, според която папа Йоан-Павел Втори казал по време на среща с бившия министър на външните работи Петър Младенов, че вярва в невинността на българите.

“В разговор на четири очи, на който аз превеждах, Петър Младенов притисна папата до стената и разпалено се опитваше да го убеди, че българите нямат нищо общо с атентата”, твърди Ялдъров.

“Това, което отговори папата, не съвпада с версията, подхранвана години наред от българските власти”, твърди Ялдъров. Той смята, че Йоан-Павел Втори не бил убеден в несъпричастността на българските служби.

Ялдъров подготвил тогава таен доклад за ватиканските власти, относно разговора на четири очи, но пред вестника отказа да даде подробности за него.

“Лично аз допускам участие на съветските служби, но, за съжаление, българите приемат подобна хипотеза като обида. В България, уви, не се направи разлика между службите и народа. Българските власти по онова време сглупиха, че се замесиха в отклоняване на подозренията”, заявява монсеньор Ялдъров пред в. Джорнале в сряда.

Същия ден турските агенции съобщават за стълпотворение от пратеници на водещи световни медии, които се канят да отразят излизането от затвора на Мехмед Али Агджа след 25 годишно пребиваване зад решетките в Италия и Турция.

Агджа бе осъден в Италия на доживотен затвор заради опит за покушение срещу папа Йоан-Павел Втори през 1981 г. Той бе помилван 19 години по-късно по искане на папата и преместен в затвор в Турция, където първо започна да излежава доживотна присъда за убийството на известния турски интелектуалец Абди Ипекчи, после присъдата бе смекчена на 10 години и последва предсрочно освобождаване за добро поведение.

Според турските информационни агенции в четвъртък ще има поне 200 репортери от целия свят, като най-голям е интересът на медиите от Италия, Полша, САЩ и Великобритания.

Екипи вече са се разположили около затвора и дома на Агджа в град Малатия.

В момента медиите се надпреварват да вземат интервюта от брата на Агджа – Аднан и от други членове на семейството му, като предлагат големи хонорари.

Адвокатът на Агджа – Мустафа Демирбаг съобщи, че личният му хонорар за интервю възлиза на 10 хил. долара. Самият Агджа иска седемцифрени суми, за да говори пред големите медии.

Междувременно дъщерята на убития Абди Ипекчи – Нюкхет, в писмо до в. Миллиет протестира срещу освобождаването на Агджа. "Той е убиец не само на моя баща,той е национален убиец", пише тя.

Пред радио Дойче веле Паоло Годзанти, председателят на италианската парламентарна комисия “Митрохин”, разследваща дейността на КГБ в Италия, заяви, че Италия е готова да гарантира сигурността на Агджа, ако той поиска да предостави информация. Опасенията на Годзанти са, че животът на бившия терорист е в опасност след многобройните му изявления от затвора, че знае прекалено много неказани неща около заговора за убийството на папата, още повече, че в писмо до комисията отпреди няколко месеца терористът е обещал да говори, като излезе на свобода.

Годзанти съобщи още, че неговата комисия, която от миналата година разследва т.нар. “българска следа” в атентата срещу главата на Римокатолическата църква, до края на месеца ще представи заключенията си. Според мнението на Годзанти, атентатът е бил поръчан от съветското военно разузнаване (ГРУ), на което български тайни агенти оказали съдействие. Най-вероятно това ще е и заключението на комисията “Митрохин”, предаде Дойче Веле, като се позовава и на изявление на Годзанти пред телевизия РАИ в този дух от вторник.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...