„Аслан воскресе: библейските алегории в Хрониките на Нарния“



Под горното заглавие руският християнски портал Кредо публикува дискусия за качествата на наскоро излезлия по екраните филм „Хрониките на Нарния: лъвът, вещицата и дрешникът”.

Основните теми в публикуваните материали са насочени към разкриване на връзката между идеите на известните Хроники на К. С. Луис и християнството.

Прави впечатление позицията на представител на Московската патриаршия. Със заглавие „Московската патриаршия не препоръчва на православните да гледат филма Хрониките на Нарния” форумът публикува мнението на завеждащия сектора „Публикации” към Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, протойерей Александър Макаров:

„За православните читатели стилът фентъзи е съмнителен и не извиква доверие, макар някои православни свещеници да считат, че книгите на Луис са напълно приемливи. По мое мнение е странно да учиш детето за основите на Евангелието с помощта на подобни приказни произведения, когато можеш да направиш това с добри преразкази на свещените истории за деца… Аз не бих препоръчал на своите енориаши да гледат този филм. А виж, да бъде гледан от хора от нехристиянска, светска среда, може и да има смисъл.”

Самият К. С. Луис не е бил съгласен историите на Нарния да бъдат екранизирани, както е известно от публикувано неотдавна негово писмо до ВВС.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...