Мормон в надпреварата за президент на САЩ



Блиц онлайн

Мит Ромни, бивш губернатор на Масачузетс и мормон, извоюва в родния си Мичигън първата голяма победа на предварителните избори за кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ. Убедителната победа на най-богатия републикански кандидат над съперника му Джон Маккейн предвещава, че предстоящият сблъсък на републиканците в Южна Каролина ще бъде жесток.

Ромни събра 39 процента от гласовете, Маккейн – 30, а Майк Хакаби, бивш губернатор на Аризона – 16 процента. В центъра на кампанията си в Мичигън той постави основните републикански ценности – Бог, патриотизмът и намаляването на данъците.

Аналитиците обясняват, че добре организираната му и скъпа кампания е най-близкият републикански еквивалент на демократическата политическа машина Хилари Клинтън. Вярата е съставна част на неговата кампания, тъй като Ромни явно изразява вярата си, а цялото му семейство има дълбок корени в мормонската църква. Полигамията е най-проблемният аспект на мормонството, от който църквата се опитва да се дистанцира повече от век.

Ромни по всякакъв начин избягва да говори за личната си вяра и винаги говори за религията въобще, изтъквайки, че като президент ще му бъдат „необходими молитвите на хора от всички вероизповедания” и че не би служил „на никоя отделна религия, група или интерес”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...