Светият Синод на РПЦ утвърди празника на Всички великобритански и ирландски светииИзточник:
EOREO

На заседанието си от 21 август, под председателството на патриарх Алексий ІІ, Светият Синод на Московската патриаршия е утвърдил честването на Всички светии на Великобритания и Ирландия в Руската православна църква. Това са всички британски и ирландски угодници Божии от първото хилядолетие, които се почитат както от Източната, така и от Западната църква.  Споменът им ще бъде отбелязван в третата неделя след Петдесетница; първата неделя е посветена на Вси светии, а втората – на светиите, просияли по руските земи.

Светият Синод е взел и решение да внесе имената на британските и ирландските светии на Неразделената Църква в мартирология на Руската църква след като Комисията по канонизациите утвърди житията им.

Решението на Светия Синод е в отговор на искането, изпратено от събранието на Сурожка епархия (руския диоцез на територията на Британските острови) от 3 март 2007 година.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...