Делото „Романови“ продължаваПо материали от руския печат

Много вероятно е да се окаже, че човешките кости, намерени наскоро в околностите на Екатеринбург, са на престолонаследника Алексей и великата княгиня Мария, разстреляни от болшевиките през лятото на 1918 г. заедно с цялото царско семейство. Във връзка със зловещата находка прокуратурата на Русия възобнови следствието по делото за убийството на последния руски цар и неговите близки.

Костните останки на момче на възраст 10–13 години и момиче на 18 до 23 години, а също и парчета от керамични съдове със сярна киселина, железни винкели, гвоздеи и куршуми бяха открити от археолози в околностите на Екатеринбург недалеч от мястото, където са били заровени труповете на последния руски император и неговото семейство, предаде ИТАР-ТАСС.

Учените твърдят, че възрастта на останките, намерени от тях, е не по-малка от няколко десетилетия.

"За да се докарат костите до такова състояние при такава давност, е трябвало да се упражни специално въздействие върху тях", отбелязва Дмитрий Ражев, сътрудник на Института по история и археология към Уралското отделение на Руската академия на науките. Но за да има каквато и да е достоверност при решаването на въпроса за идентификацията на останките, те ще трябва да минат през поне 10 специални експертизи.

Общоизвестен факт е, че малкият престолонаследник Алексей е бил болен от хемофилия (болест, при която кръвта не се съсирва – бел. прев.). Съответно учените ще трябва да открият генома на това заболяване. На втория етап изследователите планират да направят балистична експертиза, за да съпоставят куршумите с онези, които са били намерени в другия гроб.

"В момента мога да кажа, че по външните си признаци куршумите приличат на онези, които са били намерени в първия гроб, но трябва да се съпоставят и следите от резбата. И само тогава ще може да се направи логическият извод – чии останки са пред нас", заяви началникът на Свердловското областно бюро за съдебно-медицинска експертиза Николай Неволин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Как са открити останките

В първия гроб, открит още в края на 70-те години на миналия век, липсват останките на двама от членовете на императорското семейство – малкия Алексей и неговата сестра Мария. В това няма нищо учудващо – в спомените си Яков Юровски, ръководителят на палачите, свидетелства, че телата им са били заровени на друго място. Въпреки това пропускът в зловещата картина даваше досега доста храна на човешката фантазия и псевдоисторическите спекулации. Костите на цар Николай и неговата съпруга Александра Фьодоровна са намерили отдавна покой в историческата катедрала на Петропавловската крепост, където са погребани всички руски императори след Петър Велики, но техният любим син, заради когото царят фактически се отказва от престола, не е до тях. До последно време тази трагична непълнота не можеше да бъде запълнена. Това обяснява защо през всички последни години не секваше напрегнатото търсене, чиято цел бе да се сложи най-после точка в злокобната история, започнала през юли 1918 г.

През последната година разкопките са водени в района на Стария Коптяковски път в околностите на Екатеринбург. Участват професионални археолози и доброволци. Първият, който се натъква на гроба с останките, е Леонид Вахмяков от местния военно-исторически клуб "Планински щит". През последните 15 години с помощта на метална сонда той успява да открие останките на 48 войници и офицери, загинали по време на Гражданската и Втората световна война. По думите на Вахмяков той е бил убеден, че е безполезно да използва минотърсач, тъй като след разстрела на Алексей и Мария телата им са били съблечени и метал в погребението не би трябвало да има.

Мястото на търсене е определено въз основа на документ, който още съвсем доскоро се е пазел като "секретен". В него се съдържа подробно изложение на разказа на Яков Юровски за разстрела на царското семейство. През 1918 г. Юровски е комендант на Ипатиевия дом и ръководи непосредствено разстрела. През 1934 г. на сбирка на болшевишки ветерани в Екатеринбург (тогава Свердловск) той подробно разказва за събитията от 16-18 юли 1918 г.

Юровски и другарите му са предприели няколко несполучливи опити за скриване на труповете. В крайна сметка са ги заровили в местността Поросьонков Лог, където през нощта на 18 срещу 19 юли 1918 г. е заседнал камионът с телата на убитите. Юровски и другите участници на разстрела свидетелстват, че от общо 11 убити 9 са били заляти със сярна киселина и заровени направо на пътя, а другите двама – цесаревичът Алексей и една от княгините – са били изгорени на известно разстояние от основния гроб, хвърлени в яма и заровени там. Това е било направено с цел броят на труповете да не съвпада с броя на убитите в Ипатиевия дом. За допълнителна маскировка на мястото на погребението е бил запален огън.

Тъкмо следите от огъня позволяват на Вахмяков да предположи, че е намерил търсеното място. На поляната, обрасла с коприва, той успява да открие неголяма яма със сондата си. Опипвайки  земята с нея, търсачът чул особен пукот: "така могат да пукат само кварц, въглен или кости", отбелязва той. Под тревния покров се открил мощен слой въглени. "Но се развиках за своята находка едва когато намерих тазова кост… Поровихме още – намерихме фрагмент от череп. При това мъничък череп, детски", разказва Вахмяков.

На следващия ден на мястото на находките започват разкопки под ръководството на археолога Погорелов.

"На 29 юли научих, че в Поросьонков Лог са намерени останки – разказва Погорелов. – На 30 юли започнахме разкопките. Защо не бяхме там още на първия ден? Защото трябваше да се подготвим както трябва, всичко да обмислим. Та нали помним как се водеха разкопките в Поросьонков Лог в началото на 90-те: на бърза ръка, без научна фиксация – и в резултат се формира недоверие към това място. Пък и впоследствие там имаше множество разкопки, достатъчно сериозни, водени от професионални археолози. И нищо не бе намерено. Вече никой не вярваше, че там може да се намери нещо".

В процеса на по-нататъшните разкопки са намерени големи костни останки, множество малки фрагменти, зъби, отломки от керамичен съд за сярна киселина, гвоздеи, части от метална плетена обвивка на дървен сандък, а също и куршуми от различен калибър.

Веднага след намирането на останките учените уведомяват за това патриарха на Москва и цяла Русия Алексий и губернатора на Екатеринбургска област Едуард Росел.

Учените смятат, че по-нататъшните изследвания на намерените останки трябва да се провеждат открито, c достъп на специалистите към всички части на намерените скелети и под обществен контрол. Те подчертават също така и необходимостта от участието на представители на Руската православна църква в провеждането им.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

13 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Да не би да си от същия джинс – Романови? Аве, цезарю!

 2. faf каза:

  Интересно е наистина случващото се,още повече че тази история за намиране останките на светите мъченици има и български вариант.Свързан със с.Габарево,Казанлъшко.Интересно наистина

 3. andrey каза:

  И да ме разстреля някой закъснял болшевик? Не, по-добре да не съм техен роднина :-))

 4. Дон Кихот каза:

  Прочетете много точния коментар:

  http://www.dveri.bg/content/view/4838/172/

 5. Ангел Небесен каза:

  “…..ДА НОСИ ХРИСТОВАТА ЛЮБОВ, ИСТИНА И СВЕТЛИНА НА МЕН, НА ТЕБ, НА НЕЯ, НА НЕГО НЕГО… ХРИСТОС ОТПАДА ОТ СХЕМАТА. И ОСТАВАМЕ САМИ С ИЗКУШЕНИЯТА И БЕСОВЕТЕ СИ.”

  Ето това искам някой религиозен капацитет и естет-интелигент да обясни, коя църква от 3 784 537 396 898 354 789 вида, носи тази мисия в света.

 6. andrey каза:

  към много точния коментар на Илиана бих добавил, че „щурмът на двестата матроси“ (дали са били тъкмо толкова?) е само епизод от дългата история на руската революция, която включва и мощно съпротивително движение срещу болшевишкия преврат, довело до кръвопролитната гражданска война 1918-1921 г. Митко би трябвало да ги знае тези неща. Не може и дума да става за това, че православните хора в Русия (от всички слоеве на руското общество) са се предали без съпротива!

 7. iliana каза:

  Няма защо политическото кривене на някои руски църковни активисти, което я сме видели, я недовидели от тук, да става причина да се каже, че православието в Русия е идеологически миш-маш и се крепи на руската мания за величие. Пък даже и в „Гласове“ да е разбираемо такова казване.

  Всеволод Чаплин нееднократно е произвеждал полит-просветни изказвания като това, върху което е построена статията. За жалост заема важна позиция в църковната администрация и е лесно изводите от подобин изказвания да се пишат на гърба на Църквата в Русия…. Лесно, но неправилно.

  И още нещо: фактът на сгромолясване на „благоденстващата църква“ от „един оръдеен изстрел и щурма на двеста матроси“ заслужава по-сериозно отношение от журналистическа ирония. Независимо колко неблагонадеждна изглежда през призмата на тоя анализ, Руската православна църква има най-нова история на мъченичество и святост, която е по-добре да познаваме, отколкото да пропускаме в ироничните коментари.

  А че в главата на Чаплин православието било идеологема – има и други такива глави. И определено не се срещат само в Русия. „Къде сме ние в тази история?“ е добър въпрос за край. Особено ако е личен.

 8. Дон Кихот каза:

  Изповед на един бивш руски наркоман и сатанист – Русский дом Владимир Панков 25.08.2007
  Возвращение из бездны…
  http://www.rusk.ru/st.php?idar=23196

 9. sandi каза:

  А нас, юдео-комунистите ни разстрелват духовно и до днес !!!

 10. Ангел Небесен каза:

  Ако са такива твоите служители – Боже ела си прибери версиите!

 11. journalista каза:

  Долу Русия! Какво са седнали да ни занимава с разни руснаци…Долу всичко руско.Всичкото зло за нашата изстрадала Родина идва все от Русия.

 12. journalista каза:

  Долу Русия! Какво са седнали да ни занимава с разни руснаци…Долу всичко руско.Всичкото зло за нашата изстрадала Родина идва все от Русия.

 13. strat62 каза:

  Само четейки коментарите тук, виждам в каква дълбока криза се намира църквата и обществото ни. С призиви от рода на „долу“ „ура“ и тям подобни неандерталски изказвания далече няма да стигнем.