Кое е по-страшно от един владика?Може да харесате още...

24 Отговори

 1. dbachev каза:

  Отдавна наблюдавам митрополит Кирил в цялата му дейност, Навремето, преди десетина-дванадесет години излезе книгата „Не си прави кумир“, в две части, с автор отец Янко Димов (1912-2005), в която същият пише доста нелицеприятни неща за български владици – от края на 19-ти век, до наши дни. Този човек е писал критически книги за патриарсите Кирил Първи и Максим. Казвам Кирил Първи, защото крайната цел на атаките срещу митрополит Кирил, според мен, е, същият да не стане Патриарх Кирил Втори.

  Питам автора, как ще се контролира един митрополит, когато в чл. 11 от Устава на БПЦ ясно пише, че цялата власт в епархията принадлежи на митрополита, а Епархийският съвет само го съветва, но не управлява с него? И когато един митрополит е пожизнен? Онези хора, които бяха в разкол, може да са криви, може да не са прави, но бяха създали в своите документи механизми, по които да се контролира един митрополит. Защото, драги г-н Митев, усетиш ли сладостта на властта – дали си в политиката, или тук, в БПЦ, – трудно си отиваш, особено когато си пожизнен. Тоест ти си на изборна длъжност, но тя не е мандатна, а пожизнена. А ние, хората, обичаме славата, властта, парите и пр. Как няма да се корумпираш, когато си непрекъснато на власт? Питам принципно.

 2. Владислав каза:

  (А и в статията го пише.) Никога не съм имал проблем с въпросите си. Влез в Църквата (но истински!) и сам ще разбереш… А за сега да те питам: как контролира в семейството един син „самозабравилия се“ негов баща? Какво може (и трябва) да прави? Помисли си. Семейството е малка църква. Това е много ключов въпрос, впрочем…
  Няма „разумни“ отговори на светските въпроси. Ние не сме от света и нашият разум е друг (виж по-горе).

 3. Vikentii каза:

  Едно си баба знае, едно си бае… (и продължението) ама нали за това и плащат! После пък кой бил жалък?!

 4. portos каза:

  Драги Инокентий, вие сте глупак! Какво е това, г-не?!:
  „Едно си баба знае, едно си бае… (и продължението) ама нали за това и плащат! После пък кой бил жалък?! „
  Познавате ли човека, за да го обиждате? Проявил ли е той лично отношение тук към вас, което да е предизвикало подобни епитети, спрямо него от ваша страна?! Поне застанете тук с името си. Ето – аз се казвам Светослав Ангелов и директно ви заявявам – Вие сте пълен глупак!

 5. portos каза:

  Прощавай, всъщност си бил Викентий. това име ли е или глупав псевдоним?

 6. Vikentii каза:

  ХА-ХА-ХА

 7. portos каза:

  Хайде да не злорадстваме, драги, че да не се окажем в положението на Якововия син Дан, за който Яков пророкува, че щял да бъде като „змия на пътя, която хапе коня, та ездача му пада“.

 8. poptolev каза:

  БПЦ следва ли да спазва законите на република България или не ?
  Счетоводство трябва да водят абсолютно всички, които извършват някаква дейност независимо стопанска или не. Та в тази връзка бихте ли ме ориентирали къде мога да се запозная с годишния финансов отчет на БПЦ (като ви обръщам внимание, че имам такова право независимо дали съм митрополит, дякон, мирянин, християнин или не ).
  И после как да се включа активно в дейността на БПЦ като нейни митрополити се изживяват като феодали и видите ли никой няма право да ги пита за нищо па камо ли да ги контролира ?

 9. skitnik каза:

  отскоро имам интернет и чета така наречените християнски форуми и ненамирам никаква разлика между тези,които се зоват православни протестанти евангелисти или католици всеки е готов да отсече чуждата глава щом становището на автора не му изнася и всеки твърди че истината е с него,а дали тя знае всички се различават само по варта с която са варосани а от вътре са еднакво изгнили

 10. dbachev каза:

  Хубаво говорите за въцърковяването на хората, но предполагам знаете, че митрополитите, изобщо епископите, са подобострастни нам хора. Например какво ще кажете за един действащ митрополит на БПЦ, който ходи на мачове на Левски и офикира някого като архонт на родната ни Църква? В първия случай е нарушил правило, което казва, че епископ се съди, когато ходи на зрелище, а във втория случай – може би е тряБвало да пита Светейшия Патриарх да благослови и да му разреши да извърши това офикиране. Ами епархиотите му? Контролират ли го в дейността му? Нима ходенето на мачове го прави велик в очите на вярващите? Не съм чул не само от епархиотите му, но и от Св. Синод някой да му е направил поне забележка.

 11. Альоша каза:

  Ако не бях прочел тази статия сигурно щях да съм по-съгласен с Илияна, защото и на мен владиците не ми харесват, но тонът на Владислав ми харесват и получава моите поздравления. Да не забравяме, че сам Христос казва: „Не съдете за да бъдете съдени!“ и „С каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери!“ Аз съм в армията и там е почти същата анархия. Всеки се прави на умен, а малко хора работят и чувстват, че това което правят е призвание. Теорията пък казват, че без практика е безпреметна, т.е. трябва да се съобразяваме с възможностите на това, което разполагаме. И като народ, и като управляващи, и като владици и генерали.
  А за мъдростта си направет справка със посланието на свети апостол Яков. Но накратко ще цитирам Господа:“ Бъдете мъдри като змии и кротки като гълъби!“
  Владислав се старае да бъде такъв, а на Илияна не й отива да дава акъл, защото е жена и влага много емоции, което е манипулативно. С Богом!

 12. scrupus каза:

  Моля Ви най-сърдечно сменете името на този сайт, защото поредната словесна изцепка на сем. Сивови потвърждава факта, че наистина не го заслужавате. А тези техни коментари са най-малкото изцепка, защото са базирани на полвинчати, „светски“ непотвърдени данни, коментарите са пропити с преднамереност и са почертано манипулативни-все недостойни неща, да не кажа антихристиянски като се има предвид срещу кого са насочени. А са антихристиянски…справка каноните на Християнската Църква. Освен всичко това ВИЕ все още НЯМАТЕ официалната благословия на Св. Синод, каквато е практиката в едноименните сайтове в целия православен свят.Питайте Google, ако не ми вярвате на мен. Като цяло, в по-голямата си част, авторските текстове публикувани тук са откровено казано една гротеска на православното, особено тези от българските православни „брадъри“(както много сполучливо ги описва авторка на едноименна статия публикувана на сайта „двери.бг“).Разбирам, че идеята ми няма да срещне никакъв отзвук заради това, че ако се смени името на този сайт, това ще бъде голям удар по бизнеса или образно казано бутона „магазин“ ще „осиротее“ …. ама все пак…аз ще се надявам…просто за да се поправи една несправедливост.

 13. Дон Кихот каза:

  Scrupus,

  Фондация „Покров“ не е и не може да е частен бизнес на сем. Сивови, а е единствената нестопанска православна българска фондация, която провежда социалната и културната дейност, която БПЦ отказва да върши вече 18 години.
  .
  В отговора си на Илиана В. Митев не дава никакви доводи срещу нейната теза, а я отрича и оплюва лично. Това не е нормален начин за водене на дискусия. Финансовата дейност на църквата като цяло и на епархиите конкретно трябва да е прозрачна и публична. Тя не е свързана с мистика, за да бъде обгърната от тайнственост и disciplina arcana. Тази дейност трябва да подлежи на контрол, в противен случай се изражда в произвол и корупция.

 14. plamen каза:

  добре дошъл при нас, липсваше ни. скрупусе, кажи кой заслужава името на този сайт, та да му го подарим изцяло и веднага? ако си ти, заповядай утре в офиса да уредим подробностите. ако искаш хубави статии, а не изцепки като тези моите и на жена ми, сядай и пиши, бе човек. нали разбираш, ако ти не пишеш, почвам аз с изцепките и става страшно.

  че нямаме официално благословение, можеш и да не го крещиш с големи букви, защото тази пикантна информация я има в секцията „за проекта“ от самото откриване на сайта; написана по три различни начини, за да няма неразбрали. за „практиката“ в целия православен свят – не нося аз отговорност.

  бизнесът с бутона „магазин“ е повече от щур – и сега се чудя само – Хаваите или Канарските острови това лято? помогни.

  ако трябва да обобщя: практиката в целия православен свят е като не ти харесва една къща, да не ходиш в нея. а пък ако отидеш все пак, да се държиш прилично. ама къде сме ние, къде е православния свят…

 15. p_stefanos каза:

  Офикиращият архонти е левскар в червата и с най-духовновъзвишено пренебрежение нарича Варненсковеликопреславския чорбар. Както казва Митев, Бог всичко записва в тефтера Си.

 16. toshev2006 каза:

  При възстановяване на Екзархията, онези будни и чистосърдечни българи-духовници и миряни са искали да има прозрачност, ред и контрол при възстановяването и изграждането на автокефална Българска Църква, което са осъзнали, че ще се постигне със спазването на съставения Екзархийски устав. В съдържанието му се открива една ясна задача- духовенството да управлява в Църквата със зоркия надзор на миряните,т.е. за да се избегне феодалното и авторитарно управление и власт в Църквата, по отношение на духовенството, миряните в превишена степен са допуснати в дейно съучастие с него в църк.дела. Уставът на БПЦ от времето на патриалх Кирил, явно под силното влияние на светската /комунистическа/ власт е даста променен, в сравнение с прецизноста на Екзархийския, и изцяло централизира не само духовната, но и административната власт в ръцете на епископата.Те са върховния контролен орган при всяка една истанция.Ще дам пример:
  Ако митрополит се провини, духовният съд на епархийско ниво се председателствува от самия него,т.е провинилият се ще съди самия себе си.На по-висша инстанция-Св.Синод архиереите ще съдят архиерей. И като се сетя за поговорката:“Гарван гарвану око не вади“, се питам къде е логиката?
  Искам само да кажа, че е необходима промяна в Устава на БПЦ и то коренна!От там тръгват проблемите.

 17. Markova каза:

  като знаем и сме чели католическата църква по какви начини се сдобива с имоти и средства,какво правят нейни високопоставени служители,кардинали и не зная още какви за имотното състояние на църквата,ако всички вярващи католици хукнат да следят отблизо и коментират и оплюват …….като нас,,едва ли Ватикана щеше да е толкова богат,но пак го казвам и съм го казвала,те целят унищожението на нашата църква, а ние се хващаме на хорото им и го играем и то как,по-добре от тях….

 18. Anima_Mea каза:

  Когато започнаха да излизат наяве (чрез медиите) всички имуществени злоупотреби и забулени в „мистика“ бизнес дела на т.нар. „алтернативен синод“ – всичко беше наред, журналистите бяха добри, а Велислава Дърева беше флагман на православната истина!
  Когато след две години същите тези журналисти, започнаха да се вълнуват относно имуществените дела на БПЦ – вече не така стоят нещата!
  Съвсем не искам да коментирам нашите журналисти, особено тези от бтв (въобще има ли в България журналистика?). Много повече ме интересува православността на явлението „малък папа в епархията си“ и „защото така искам“….
  Доколкото съм чувал, Кипърската Църква всяка година обнародва бюджета си, както и изпълнението на бюджета си. Поправете ме ако греша…

 19. kosio каза:

  Скрупулус: Никога не съм предполагал, че ще защитавам Православие БГ или Покров (и едва ли повече ще го правя, предполагам), но не мога да се сдържа да кажа, че сайтът Православие БГ Е с благословение на Св. Синод, защото е вътрешен проект на фондация, получила благословение на Св. Синод за цялостната си дейност. Благословение, разгледано на пълен състав на Синода, за което (доколкото ми е известно) имат съответните документи.

  За останалото съм напълно съгласен с Тошев. Доколкото до статията на уважавания от мен г-н Митев, основното изречение от нея е точно едно:

  Цитирам:
  Такава „безотговорност“ засега не е доказана и за момента не мога да определя подобни изрази по друг начин, освен като клевета.

  Тъмнината обаче, в която са поставени имуществените въпроси на БПЦ и въпросът с отговорно управление на имуществото, което е на всички ни…. и последно място, но не последно по важност, страхът, тези дела да се обсъждат открито, напълно обесмислят тази теза. Самият г-н Митев доказва това с видимото си нежелание тези „Лични дела“ да се дискутират. Така че няма какво повече да се коментира този материал.

 20. Enev каза:

  Е, г-н Митев, аз виждам във вашия текст грозни нападки, квалификации на ръба на обидата, изопачаване на чужди думи с цел тенденциозно тълкуване и т.н. Много злоба, много жлъч, много ненавист, г-н Митев. Нямам духовно образование, не съм учил църковно право, не знам устава на БПЦ, но не така според мен трябва да говори един християнин. Да си завържи твой ближен камък и да се хвърли във вир??? Що за думи???

 21. scrupus каза:

  Г-н Сивов винаги когато съм писал нещо на този сайт съм го правил без зла умисъл и с надеждата, че ще бъда разбран правилно, отвъд формата и езика.Ама, явно не се получава затова ще се опитам да повторя с думи ясни и …спокойни:-).Относно сайта и неговото име мисля, че единственото което трябва да направите е да измолите благословение от Св. Синод за бъдещата му дейност.Благословение в истинския смисъл като преподаване на Божията благодат без която нищо, което правим няма смисъл и полза.Ако ли не пожелаете това поне престанете с тоя „атакистки“ начин на списване на текстове по актуални теми, т.е. да публикувате слухове, клевети,манипулативни непроверени информации в един екзотичен, псевдо емоционален,популистки стил, най-малкото щото не е коректно от чисто журналистическа гледна точка.Казахте нещо за ваш дом и как се държа аз в него, а вие как се държите в нашия общ „дом“-Църквата?Едно е сигурно, всички които „живеем“ в него имаме интерес той да е в изрядно състояние, затова ако искаме да изгоним „краставите“ от него нека следваме метода на тези, които са го „изградили“, тоест по каноничен-законен път, а не по светския, който вие се опитвате да прилагате. Ето това не ми харесва във вашите „семейни“ текстове:-)

 22. saluti каза:

  „да публикувате слухове, клевети,манипулативни непроверени информации“…

  Това е именно манипулативна клевета :-). Наистина, защо я публикува сайтът се чудя. Няма ли кой да трие такива…

  Тука се изразяват позиции по някакви съвсем реални събития, човек. Предаването и аз съм го гледала… така си е – владиката ме накара да се срамувам от това как се държи и как обяснява събитията. Това не съблазнява ли „малките“ според вас, големите :-)?

  А написаното от митев ми прилича на партийна злоба… нищо християнски добро и „чисто по сърце“ не чувствам аз тука…

 23. scrupus каза:

  Saluti, ти определено си „малка“ в темата, затова се храни с „млечна“ храна, защото ако се полакомиш да лапнеш много бързо „твърдата“….предполагам знаеш какво може да се случи….ако ли не се и случва вече…

 24. proben каза:

  гледайте само, ако ви дадат благословение от Синода, да не ви назначат Митко Секулов за надзорник… че тогава и две стотинки приход от магазинчето си няма да видите.