Право на отговор: отново за календарния въпросМоже да харесате още...

16 Отговори

 1. lyublyana каза:

  честваме не дати ,а събития…но понякога заради датите не се осмислят събитията, така че вярно казвате,че се губи логическата връзка м/у отделните периоди и празници…хаос в това оношение, дори се вижда от изложеното в статията кръщелно свидетелство.Българите са неграмотни верово- масово и в празнуването никак не влагат духовен смисъл. Редно е някои дати да се „покрият“ от църковния празник.Както в ранния период Църквата е покривала семантично -някои езически празници.
  Подкрепям изложението ви и статията .
  …а старостилните сякаш наистина залагат на броенето, цифрите и веществото, и едва ли не „правилната рецепта“ е условие за каноничност и православие?!

 2. Chorbalan4o каза:

  от 6 октомври се провежда втората сесия на ЦНС, несериозно е трети ден вече да няма ни една статия по този повод в православие.бг.

 3. Грешник каза:

  Напълно съм съгласен с г-н Симеонов, че: „Всички ние сме длъжни да поправим най-големите поразии, причинени от проведената от БПЦ календарна реформа през 1968 – 1969 г.“
  Относно въпросът за календара, за да се разбере, трябва да се знае какво е направено. А именно: цар Фердинанд (католик) наредил в 1916 г. 1-ви април да не е първи, а да стане 14-ти. БПЦ си е запазила старите дати до 1968 г. А в новия календар преместиха празниците на новите дати, т.е. прескочиха 13 празника и бързат напред, без да знаят закъде и защо.
  Ясно е, каква е истината, с оглед на това, че и до днес по стар стил служат: цялата и най-многочислена св. Руска православна църква, Йерусалимската – Майката на всички църкви, Сръбската, Македонската, Грузинската, а отчасти Полската и Чехословашката православни църкви, както и цялата Задгранична Руска църква, разпространена по всички краища на света, крепостта на Православието – Атон, част от Румънската, и най-малкото стадо на ревнителите на светоотеческото Православие в България.
  Затова ние, като не можем да прибавим или отнемем нещо от учението на св. Православна Църква, можем само да повторим, което вече е казано:
  „Който не следва обичаите на Църквата и за всичко онова, що са заповядали седемте Вселенски църковни събора за св. Пасха и Месецослова, а желае да следва григорианската пасхалия и месецослов, той противодействува на всички определения на светите Събори. Такъв да бъде анатема – отлъчен от Христовата Църква и от събранието на верните“.

 4. Грешник каза:

  „А вие, православните и благочестиви християни пребъдвайте в онова, което сте научили, ако бъде необходимо, пролейте и самата си кръв за да запазите Отеческата си вяра и изповедание“ / Сигилион I, 1583 г. /.
  Във връзка с темата, Ви препоръчвам, да прочетете чудните книги на йеромонах Касиан – игумен на Жаблянския монастир, а именно: „Против календарната реформа“ и „Съвременният християнин и разделението“.

  СЛАВА НА ОТЦА И СИНА И СВЕТИЯ ДУХ ВОВЕКИ ВЕКОВ! АМИН!

 5. Kerigma каза:

  Няма ли по-важни и по-наболели въпроси и проблеми в нашата Църква, та сте се захванали с календарната реформа?! Не е ли това криене на главите в календарните пясъци?!

 6. lyublyana каза:

  Kerigma има много въпроси за решаване и календарният е един от тях.Не е маловажен.Аз лично подкрепям придържането към древните практики на Църквата и колкото по- близо сме до тях , толкова по- здравословно за вярата ни.Колкото сме по- близо до другите Православни- толкова сме по- силни…държа на Църковнославянският език на богослужение, не на новобългарския…и т. н.
  Като „модернизираме“ вярата си според някакви други/външни/ стандарти ,нито ни приемат повече,нито учим верно народа си…
  И в този смисъл- дори и датите имат значение…без да се опитвам да залагам на „веществото и броенето“-а за да се запази православната семантика!

 7. hoho каза:

  Владици спретнаха преврат на Максим: Името на Негово светейшество патриарх Максим вече няма да се споменава задължително на неделните литургии, вместо това молитви за здраве ще се отправят за митрополита, в чиято епархия е съответният храм.

  превод: ЧЕСТИТ ВИ ФОТИЙ!

 8. Дон Кихот каза:

  Това решение грубо противоречи на каноните. Законен ли е Синод, който нарушава каноните, в които се кълне? Какво отношение към проблема има разколникът Фотий?

 9. hoho каза:

  Ех, Дон Кихоте, Фотий също споменава сам себе си и никой друг. така и Кирчо, Григи, Никита и компания вече ще се споменават сами себе си. То и в БПЦ има свещеници, дето служат по стар стил (само д ане кажете, че не знаете!), така че ако Фотий и разколник, с това решение ккъви хрисими овчици са БПЦ-архиереите…)))

 10. Дон Кихот каза:

  B КЮСТЕНДИЛ СА ОТКРИТИ МОЗАЙКИ ОТ V ВЕК. – http://archiman.livejournal.com/

 11. Kerigma каза:

  Има и добри неща в старите традиции. Едно от тях е института на дяконисите. Срамота е дето църквата не го възстановява. Жените през комунизма изнесоха църквата на крехките си рамене. Жените и сега имат по-голям принос в православния живот. Срамота, неблагодарност и късогледство е поведението на владиците дето не възстановяват този чин!!!!

 12. Аделина каза:

  Знаете ли, отивам на 28.08 на Църква и е пълно с хора, а отвън ми казват честит празник! Нима промяната на 28.08 с 15.08 може да изличи чувството за Святост в този ден…Добре че на Небето няма календар!

 13. Florian каза:

  което се случва със сайтът pravoslavie.bg. Категорично мога да кажа, че сякаш изведнъж, откъм средата на лятото, този определено добър (до тогава) сайт направо замря и това замиране, за съжаление, продължава и до днес. Не познавам никого от екипа и затова не се обръщам персонално към някой от тях, но смятам, че е нужно сериозно да се замислят някои от хората, от които зависи това сайтът да бъде отново така интересен и актуален, както беше до лятото.

 14. stoyan каза:

  Много се зарадвах на отговора на Иван Симеонов. Това е тонът, който подобава на този сайт.

 15. kolyo каза:

  Братя, во Христа,
  подкрепям разумните доводи на господин Симеонов, защото тези празници ни отличават като народ от другите народи.Няма други народи които да почитат светци просветители издигнали ги в толкова голям култ.Нека бъдем единни в почитането а тези свети хора.Нека да напълним тези празници с повече духовност и православна благодарност към тези велики българи.Защото прав е автора който казва че в момента те се празнуват с едни грандиозни напивания от студенти и абитуренти.

 16. hoho каза:

  Обръщам внимание – при отварянето на вашия сайт се зарежда и спамов- за зелена карта в САЩ!……………