Беседи на йеромонах Дамаскин в страната


Препълнени зали, срещи, които продължават до късни часове при огромен интерес и внимание – това е атмосферата на беседите на йером. Дамаскин, духовен син на о. Серафим Роуз и автор на книгата за живота и делото на съвременния американски православен подвижник.

С благословението на Високопреосвещения Американски, Канадски и на Австралия митрополит Йосиф и с участието на епископи и духовници на БПЦ в залата на Софийската митрополия йером. Дамаскин приобщи присъстващите живо и вълнуващо към живота и учението на своя наставник.

На другия ден в Аулата на Софийския богословски факултет той изнесе лекция, посветена на православното светоотеческо учение за Човека и Космоса преди Грехопадението, последвана от дискусии, които не стихнаха в продължение на часове.

На следващия ден бе приет братски и сърдечно от игумена на Клисурския манастир йером. Антим и сестрите на манастира, а в неделя с благословението на ректора на Софийската духовна семинария епископ Сионий взе участие в св. Литургия и проповядва на студенти и миряни. Вчера о. Дамаскин посети Рилския манастир, беше представен на присъстващите там архиереи и получи благословение от патриарх Максим. Програмата му от предишните дни включваше също и среща с ученици в софийско училище и беседа за православното учение за духовния живот пред младежи от протестантски деноминации.

Днес, 8 октомври, от 18.30 часа в залата на Енорийския център „Покров Богородичен” йером. Дамаскин ще говори за Православието в Америка: По стъпките на св. Герман.

В следващите дни с йером. Дамаскин ще имат възможност лично да се срещнат и да чуят беседите му гражданите на Русе, Велико Търново, Бургас, Варна.

На 9 октомври от 18 ч., Русе, камерната зала на Театъра (Доходното здание), вход откъм ул. "Гладстон", ІІ етаж – беседа на тема: Отец Серафим Роуз: Един американски пътешественик в сърцето на древното християнство.

На 10 октомври от 14.00 ч. – лекция във Великотърновския университет на тема "Православното светоотеческо учение за човека и космоса преди Грехопадението".

На 11 октомври от 18.00 ч., Варна, Енорийски център при храм Св. Архангел Михаил: беседа, посветена на о. Серафим Роуз.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...