За греховете на народната вяра


(Писмо до един сараевец)

С каква сила вие крещите ужасно: “Трябва да се изхвърли вярата от училище!”. Нека сръбската младеж говори колкото си поиска за кървавия Нерон, за човеконенавистния Калигула, за всичко друго, само в училище да не се споменава спасителното име на Господ Иисус Христос!
Но нека обсъдим: с какво е съгрешила нашата народна, християнска вяра, че вие искате с камъни да я изтребите? Когато евреите взели камъни, за да убият Христос, Той ги попитал за кое от многобройните Му добри дела искат с камъни да Го убият: “За кое от тях искате да Ме убиете с камъни? (Иоан 10:32). Така и вас трябва да ви попита нашата народна, православна вяра: “за какви добри дела хвърляте по мене камъни?”

Дали защото вашите предци се научиха да вярват в Единия Разумен Бог, вместо измисления Перун и неговото идолско семейство? Или защото дивите орди на вашите некръстени прадеди са създали културен и благороден народ?
Или защото вярата е създала духовния лик на бащата на вашия народ – Сава Неманич, а чрез него и цяла плеяда забележителни хора?!
Или затова, че е възпламенила сърцата на косовските мъченици с любов, която е по-силна от смъртта, за “кръст и за честна свобода”?

Или защото е била светъл лъч за народа във времето на петвековната тъмнина и в бурята на робството? Или защото вярата е препасала със силата на саможертвата силните ни синове и синовете на Херцеговина и на Черна гора?
Или защото вярата е дарила слепия Вишнич с пророческа сила, а славния Негош с пламенен език?!
Или защото е изпълнила гърдите на народа на свети Сава със сила, гърлото с песен, а ръцете с талант?
Или защото със сълзи е полята и със молитви са прекадени гробовете на мъчениците в Шабац, Белград и по другите места на народния жертвеник?
Или защото, заради дълбоката връзка на народа с Бога, Неговите олтари са били разкопани, Неговите храмове са осквернени, а свещениците убити?

Или затова, че Бог не се примирява с безбожните и бездушни теории на различни хора, нито с разрухата на народните нрави, а най-малко се примирява със смъртта?
Защото Бог е вярата в светостта, в живота и възкресението. И за кое от тези дела вие искате да отделите Бога от младите хора?
Когато повели свети Поликарп на съд и поискали да го заставят да се отрече от Христос, светия старец възкликнал: “Ето, вече 86 години служа на Христос и Той освен добро друго не ми е сторил. Как мога аз да се отрека от своя Господ и Спасител?”

Бог е служил на нашия народ повече от 1000 години. Той винаги ни е служил и повече, и по-добре, отколкото ние на Него. И никога не ни е сторил нещо друго, освен добро. И как сега, точно сега, във времето, в което хората ни преживяват толкова неволи вие искате децата на този народ да не учат отеческата си вяра?!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...