Отци с нови джипове стреснаха Смолян


Източник:  Стандарт

Изплашените миряни: Сбъркахме свещениците с мутри

Черни джипове "Шевролет" и луксозни лимузини с тъмни стъкла превзеха центъра на Смолян вчера сутринта. "Направете път, това сигурно са мутри", стреснато подскачаха минувачите. Лъскавите коли паркираха пред луксозния хотел "Кипарис алфа", но от тях вместо дебеловрати мъжаги се изсипаха попове и монахини, водени от пловдивския митрополит Николай. Самият той слезе от задната седалка на сребристо ВMW.

Поповете се събраха в Смолян, за да отслужат божествената света литургия за първия храмов празник на църквата "Свети Висарион Смоленски". За да не бие на очи, митрополит Николай извървя пеш стотината метра от хотела до храма. ВМW-то му обаче го следваше неотлъчно. "Стана владика и смени старото си "Деу" с баварец. Само номерът е запазил – 3737. Да му напомня, че са го направили митрополит на 37 г.", шушукаха миряни пред църквата.

Въпреки очакванията за наплив от богомолци, малцина смолянчани уважиха литургията, водена от Николай. Хората се поздравяваха с "Честит празник", но се тюхкаха, че жегата е оставила полупразен храма. "Преди година на освещаването му от Арсений игла да хвърлиш, нямаше къде да падне. Сега Николайчо още никой не го бръсне за владика", коментираха местните. Самата литургия продължи повече от два часа и в нея освен владиците се включиха около 20 свещеници от Смолян и Пловдив. По време на службата пловдивският владика ръкоположи и въздигна в сан игумена на манастира в Кръстова гора Висарион. За празника с мощен черен джип пристигна и небезизвестната сестра Христина. Тя припечелва като ясновидка и е основният спонсор на мащабния ремонт, който тече в сградата на архиерейството в Смолян.

След края на литургията всички миряни се събраха на благословена трапеза, осигурена от сдружението "Св. Висарион Смоленски", по чиято инициатива се издигна храмът. Около 300 порции постен ориз с маслини и два пъти повече бутилки минерална вода се разграбиха за миг.
Някои от богомолците изчакаха да премине суетнята, за да могат на спокойствие да се помолят и поклонят пред мощите на Св. Йоан Златоуст. Десетки успяха да целунат сребърната кутия, в която се съхранява реликвата.

В ранния следобед митрополит Николай и свитата му яхнаха отново лъскавите си лимузини и джипове и потеглиха за Пампорово. А под парещите лъчи на площада пред катедралния храм възрастна жена напътстваше: "Важна е вярата, баба, ако се молиш с вяра, Господ ще те чуе и ще ти даде".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...