БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ в Щутгарт вече със собствен храм



На 20.06.2023 г. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и монс. Кристиан Хермес от Диоцеза на Ротенбург – Щутгарт на Католическата Църква подписаха договор за покупко-продажба на храм „Св. Бонифаций”, намиращ се в гр. Щутгарт, съобщават от Западно- и Средноевропейска митрополия.

Благодарение на доброто стопанисване на храма от страна на църковната ни община и отличните отношения между Западно- и Средноверопейска епархия и Католическата църква, храмът беше предложен за закупуване на митрополията в Берлин за сумата от 642.054 евро. Цената е в пъти занижена от средните за района, тъй като Западно- и Средноевропейска епархия е гарант за продължаване на съществуването на храма като такъв. Имотът е на площ от 1265 кв.м, която включва храм, прицърковна къща и зала.

Закупуването на храма се осъществява изцяло със средства от държавния бюджет на Република България чрез Дирекция Вероизповедания.

Храм Св. Бонифаций, собственост досега на Католическата църква, се ползва под наем от БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Щутгарт през последните 6 години. Църковната община през 2022 г. отбеляза своето 40 годишно съществуване.

От 2014 г. енорийски свещеник е Негово Всеблагоговейнство протойерей Сергий Ненов.

Храмът е построен през 1934 г. и има изключителна историческа стойност за Католическата църква, тъй като е единственият построен храм по време на нацизма, когато Църквата е била гонена и са разрушавани храмове.

Храмът се намира в централната и една от най-стари части на града. Транспортните връзки са отлични, както с кола, така и с обществен транспорт. Българите в гр. Щутгарт и региона наброяват около десет хиляди, а в цялата провинция Баден-Вюртемберг са над 40000 души.

 

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...