Четирима епископи на Сръбската православна църква преминават под юрисдикцията на Македонската православна църква – Охридска архиепископия



След вчерашното заседание на Светия Синод на Македонската православна църква – Охридска архиепископия процесът по установяване на автокефалия и църковно единство в Република Северна Македония е окончателно завършен. 

Под председателството на Негово Блаженство Охридския архиепископ Стефан, архиереите на МПЦ възложиха епархии на четиримата йерарси, съставляващи преди това Охридската архиепископия на Сръбската православна църква. Епархиите, които доскоро принадлежаха на Сръбската патриаршия и бяха създадени в района на Република Северна Македония, преминават под юрисдикцията на Македонската православна църква – Охридска архиепископия.

Десетилетната схизма на МПЦ беше вдигната през май 2022 г., а на 5 юни същата година тя официално получи автокефалия от Сръбската православна църква. Въпреки това Охридската архиепископия на СПЦ, която беше създадена през 2002 г. след неуспешен опит за вдигане на схизмата, не беше незабавно разпусната и продължи да действа в Република Северна Македония.

През април тази година, Светият Синод на МПЦ обяви намерението си да приобщи структурата на СПЦ към своето лоно, което беше одобрено и от Архиерейския събор на СПЦ през май.

На 5 юни тази година, на първата годишнина от признаването на автокефалията на МПЦ, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий, архиепископ Стефан от МПЦ и други архиереи съслужиха в Охрид, литургично отбелязвайки единението на двете структури в МПЦ.

Вчера Светият Синод на Македонската православна църква – Охридска архиепископия възложи епархии на бившите архиереи на Сръбската православна църква.

Така Негово Високопреосвещенство митрополит Йован вече е Крушевски и Демирхисарски митрополит.

Митр. Йован вече беше епископ на МПЦ преди 2002 г., но избра да премине към СПЦ след неуспешния опит за вдигане на схизмата по това време. След това митрополитът претърпя години на преследване, включително затвор, но с радост прие сближаването с МПЦ, настъпило миналата година.

Негово Преосвещенство епископ Йоаким вече е Делядровски и Илинденски епископ.

Негово преосвещенство епископ Марко сега е епископ на Делчево и Каменица.

Негово Преосвещенство епископ Давид сега е Дремвички епископ, викарий на Скопската епархия.

 

Източник: orthodoxtimes.com; orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...