Врачанският митрополит Калиник е избран за временно управляващ Варненската и Великопреславска епархия



На днешното извънредно заседание на Светия Синод бе взето решение Врачанският митрополит Калиник да поеме временно управлението на Варненската и Великопреславска епархия до избора на нов митрополит.

Днес в катедралния храм „Свето Успение Богородично“ във Варна бе отслужена заупокойна молитва за покойния митрополит Кирил. По молба на Балканското атонско сдружение, панихиди за душата на загиналия български архиерей ще бъдат отслужени и в манастири на Света гора.

„Любовта на митрополит Кирил към Божията Майка бе в основата на даряването на чудотворния й образ „Геронтиса“ от свещения атонски манастир „Пантократор“ на катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна, а преклонението му пред мъченическата кончина на светия страстотерпец цар Николай II и неговото семейство, който е и ктитор на катедралния храм на Варненска и Великопреславска митрополия, бе увенчано с пристигането на икона на светото семейство, дарена от Санкт-Петербургска митрополия с подкрепата на сдружението. Любовта му към Пресвета Богородица многократно го отвеждаше в Нейната градина, Света гора – Атон, като той възглавяваше поклонничествата за момчета, провеждани от Балканското атонско сдружение…“, се казва в писмо на Балканското атонско сдружение, публикувано на сайта на Варненската и Великопреславската света митрополия.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...