Дискусия за пастирската грижа към затворника ще се проведе в „Къща за птици“



ZatvorСЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

„Всичко започна преди единайсет години, когато аз и един мой събрат посетихме Софийския затвор. Там се сблъскахме с потресаваща картина: липса на всякаква взаимна търпимост, никаква хигиена… и едно много ниско ниво на общуване. Тези хора, които лежат по цял ден в килиите си, нямаха никаква представа за това, що е нравствена свобода, що е чистота и свобода за душата. Единственото разбиране на затворниците за свободата се изчерпваше с тъжни погледи към света, който е от другата страна на решетките. Тогава ние решихме, че нещо трябва да се направи по въпроса… “, – това споделя отец Николай Георгиев през 2002 година.

„Но тогава се сблъскахме с един много сериозен и неочакван проблем – продължава той в своя разказ, – обществото и неговото крайно негативно отношение към затворниците и към дейността ни сред тях. Обикновените хора упорито отказваха да приемат, че затворниците имат правото да осъзнаят нравствената си свобода, че имат правото да търсят Бог и да бъдат религиозно възпитавани.“.

Дали повече от 12 години след тези констатации обществото ни е променило нагласата си към лишените от свобода? И каква е ролята на Църквата за промяната на тези нагласи, изпълнявайки своята пастирско служение към затворниците? Какво е направеното дотук и какво е наложително да се направи още? На тези въпроси заедно ще потърсим отговор в ноемврийското издание на дискусиите от поредицата „Православие и съвремие“ на тема „Престъпление и покаяние – за пастирската грижа към затворника“ на интернет портала Православие.БГ. Очакваме ви!

С участието на:

8820Прот. Николай Георгиев
Свещеник на Българската православна църква, Софийска епархия. Създател и председател на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода в България (част от Международната асоциация Prison Fellowship International).

 

O. Zoran MamuchevskiСвещ. Зоран Мамучевски
Свещеник на Българската православна църква, Великотърновска епархия. Директор на Православния център „Проф. Тотю Коев“ към Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Свещенослужител към Затворническото общежитие във Велико Търново от 2012 г. и докторант по пастирско богословие. Научната му работа е посветена на пастирската грижа за хора, страдащи от различни зависимости.


Модератор

Kostadin_NushevДоц. Костадин Нушев
Преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ. Води курс по християнска биоетика в магистърска програма на Философския факултет на СУ. Член е на Централната етична комисия по трансплантация. Автор е на пет самостоятелни книги (монографии и студии), на над 30 публикации в научни издания и на множество статии в църковния периодичен печат и в православни интернет издания.

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 17 ноември (понеделник) 2014 г., 18:30 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...