Дякон Венцислав Георгиев бе ръкоположен за свещеник в Митрополитския катедрален храм на Варна



„Пожелавам ви смирение, търпение, изключително трудолюбие. Стараейки се във Вашето служение, обичайте човеците, бъдете внимателен към тях, защото те ще идват към Вас с различни проблеми и духовни нужди. От друга страна, не забравяйте, че стоите пред лицето на великия Пастиреначалник и великия Архиерей Господ наш Иисус Христос“.

Големият християнски празник, посветен на раждането на Пресвета Богородица, бе радостно посрещнат от жителите и гостите на град Варна. Празничното настроение бе допълнено и от ръкоположението на нов свещеник на Българската православна църква – йерей Венцислав Георгиев, който бе ръкоположен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан малко след Великия вход.

Заедно с Архиерея съслужиха протойереите Ивалин Славов, Михаил Манев и Стефан Николов, както и митрополитският дякон Любомир Георгиев и дякон Яньо Петранов. Утринята бе песенно украсена от клиросния певец Тодор Тодоров, а светата Литургия от мъжкия хор при Катедралния храм с диригент Валентин Кубратов.

Рождество Богородично е един от трите велики Богородични празници и e бил учреден към V-VI в. първо в Йерусалим, откъдето по-късно бил пренесен из целия Изток и Запад. Темата на празника е взета от апокрифа „Протоевангелие на Иакова“. Той има един предпразненствен ден (7 септември) и се чества до 12 септември, когато се отдава.

„На днешния ден Божията Майка се ражда и идва в света, и се осъществява една велика надежда, която дълго време е очаквана от целия израилски народ“ заяви Негово Високопреосвещенство.

Митрополит Йоан отбеляза в словото си, че в апостолското четиво прозвучаха думите на свети апостол Павел: „вие трябва да имате същите мисли, каквито е имал Иисус Христос“ (Филип. 2:5). „Днешният ден е съчетан с още едно велико тайнство – приемането на Тайнството Свещенство от дякон Венцислав, който повече от година носеше послушанието като дякон, служител в администрацията на Варненска и Великопреславска света митрополия и наш съработник… Свещеникът е избран от Бога и призован по име. Не всеки може да стане свещенослужител или служител на светия олтар. Свещеникът е онзи човек, който Христос упълномощава да извършва светите тайнства. Ако досега дяконът носеше светото Евангелие и го огласяваше в центъра на храма, свещеникът е този човек, който произнася проповед въз основа на това слово; ако дяконът беше охранител на молитвата на свещеника, то свещеникът вече е човекът, който има тази йерархическа пълнота на ръкоположението, която му позволява да извърши светата Литургия“, каза още Варненският и Великопреславки митрополит.

Архиереят се обърна към бъдещия свещеник с думите: „Пожелавам ви смирение, търпение, изключително трудолюбие. Стараейки се във Вашето служение, обичайте човеците, бъдете внимателен към тях, защото те ще идват към Вас с различни проблеми и духовни нужди. От друга страна, не забравяйте, че стоите пред лицето на великия Пастиреначалник и великия Архиерей Господ наш Иисус Христос“. Митрополит Йоан призова отец Венцислав винаги да се подготвя молитвено за светата Литургия, изчитайки Причастното правило, Причастния канон, Причастните молитви и поне един канон – Покаен, канон към Пресвета Богородица, Акатист към Божията Майка или друг.

 

Снимки: Варненска и Великопреславска света митрополия

Източник: Варненска и Великопреславска света митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...