Лекар е арестуван за търговия с органи



БГ Фактор

Директорът на Център "Съдебна медицина" към Александровска болница доц. Станислав Христов е арестуван, съобщи БТА като се позова на източници, разследващи случая. Доц. Христов е бил задържан снощи заради нарушаване на установените правила за експлантация и предоставяне на човешки органи и тъкани за трансплантиране, извършено с користна цел в множество случаи.

Прокуратурата е внесла искане за постоянна мярка "задържане под стража".

Знам за случая, но не мога да говоря в момента, коментирал директорът на Александровска болница доц. Асен Златев, потърсен за коментар по телефона.

Задържаният доц. Станислав Христов е направил 98 незаконни експлантации от 2004 г. досега, разкри източник от прокуратурата, цитиран от БТА.

Те са безспорно доказани от материалите, с които разполага държавното обвинение, а други около 500 подобни случая все още се изясняват от разследващите органи.

До задържането на доц. Христов се е стигнало след сигнал от негови бивши колеги. Действията му са били наблюдавани от 2006 г.

Според информация от прокуратурата експлантациите са били извършвани преди аутопсиите и на роднините на починалите са били давани по 800 лв. за тяло, за да не се оплачат в полицията.

Липсващите кости пък били заменяни с пластмасови тръби, за да не се появят подозрения при погребенията на телата.

От прокуратурата разкриха също, че схемата е била за износ на експлантираните кости и сухожилия към САЩ и е минавала през тъканната банка у нас.

Неотдавна в доклад на Съвета на Европа България бе посочена сред големите "износители на органи" в Европа.


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...