Пловдивска митрополия организира летен лагер на деца от Молдова



С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай от 1 до 10 юли 2023 г. 42 българчета от неделни, прицърковни училища в градовете Тараклия и Твърдица в Република Молдова и техните ръководители участваха в летен лагер в епархийския манастир „Св. св. Кирик и Юлита“ край Асеновград.

Митрополията осигури безплатен престой и храна на участниците и на всички инициативи от програмата на лагера. В лагера се включиха и ученици, които участват в детските предавания на Пловдивска православна телевизия „Духовни пътеки“ и „Малки крачки към Божията светлина“. За приятния им и ползотворен престой се погрижи Културно-просветният отдел, който не само изработи богата програма, включваща различни инициативи, но придружаваше гостите през цялото време.

Гостите от Молдова, наследници на бесарабски българи, посетиха Кукленския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ на храмовия му празник. Те присъстваха на Божествената света литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений – викарий на митрополита. Включиха се и в литийното шествие до аязмото на манастира. Децата бяха поканени от игуменията майка Анастасия на празничния обяд, на който имаха възможността да разговарят с епископ Арсений. Той ги поздрави, а те като жест на благодарност изпълниха кратка музикална програма, включваща църковни песнопения и български народни песни.

На следващия ден гостуваха на Пловдивска света митрополия и посетиха митрополитския храм „Света Марина“, където участваха в богослужението и поздравиха присъстващите миряни с музикален поздрав.

Малко по-късно посетиха Голямата базилика и се запознаха с богатото историческо минало на Пловдив, разгледаха Стария град, Етнографския музей, Античния театър, Новата митрополия с храма на Светите Архангели и Римския стадион.

На следващия ден групата, съпроводена от ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев – архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, посети Бачковския манастир. След като се поклониха пред чудотворната икона на Божията Майка, децата бяха посрещнати от Величкия епископ Сионий – игумен на светата обител. Получи се интересен разговор, в който стана ясно, че някои от неговите ученици от семинарията са настоящи свещенослужители или родители на някои от присъстващите деца от групата.

След разходка до водопада, групата се отправи към Асеновград, където отец Йордан ги запозна с историята на града, известен като „Българския Йерусалим“. На обяда, даден от Пловдивска света митрополия, беше изнесена богата фолклорна програма от групата на известния родопски гайдар Стефан Янев. Под звуците на родопските песни децата извиха голямо българско хоро и показаха, че носят в сърцата си традициите на тяхната родина България.

В следващите дни децата посетиха и Пловдивската семинария, където взеха участие в открит урок на тема „Рождество Христово“, изнесен от презвитера Екатерина Тошева, учител по Християнство-Православие.

На 7 юли, когато Православната църква почита паметта на света великомъченица Неделя, те се отправиха към Араповския манастир, където Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия, а след това отслужи и водосвет пред аязмото на манастира. Три момчета от Молдова – иподякони, участваха в самата литургия, а някои от децата взеха Свето Причастие.

Гостите бяха посрещнати много радушно от Владиката и бяха заедно на обяда. Семинаристът от Молдова Михаил поднесе официален поздрав от името на двете енории на градовете Тараклия и Твърдица, и поднесе на Владиката в дар дърворезбована икона на свети Николай Чудотворец. След прекрасните изпълнения на децата митрополит Николай ги поздрави и раздаде на всички подаръци, както и две големи икони за тамошните църкви.

За тяхна радост митрополията организира в един от дните посещение на големия Аквапарк в район Тракия, където децата изживяха незабравими моменти.

Особено наситен с преживявания беше последният ден от пребиваването им в Горноводенския манастир. Децата взеха дейно участие в светата литургия като пееха на дясната певница, а следобед участваха в открит урок на тема „Свети Климент Охридски“, изнесен от протойерей Пантелеймон Иванов.

На тържествения концерт, продължил повече от два часа, съвместно с ученици от Пловдив, децата показаха завидни таланти – изпълнения на църковни песнопения, на български народни песни, изпълнения на акордеон, пиано, флейта, кларинет, кавал и китара. Всички заедно се насладиха и на невероятното изпълнение на кавал на митрополитския протодякон Илиян Александров.

Развълнувани, децата размениха своите контакти и обещания за нови срещи. Всички благодариха на игумения Филотея и монахиня Доминика за грижите, които полагаха през всичките дни на престоя им. По традиция лагерите в този манастир се провеждат от началото на лятото до есента и в тях участват стотици деца, изучаващи Християнство-Православие от различни краища на страната.

Източник: Пловдивска света митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...