Политици в църковния олтар



viara_i_obshtestvoКой кого използва и кой кого легитимира: Църквата – държавата или държавата – Църквата? – тази събота във „Вяра и общество”

В първия брой на предаването, който е и брой 400 от неговото стартиране, очаквайте:

Българската църква тачи държавници и политици повече отколкото Константинополската патриаршия –  византийските императори. Църквата ли употребява държавата или държавата се легитимира чрез Църквата? Защо православните ни клирици допускат в богослуженията си почести и ритуали извън канона? Защо към бивш премиер продължават да се отнасят като към действащ цар, а настоящият президент бе почетен на Бъдни вечер толкова уникално, че няма аналог нито в християнската древност, нито в настоящето?

Коментар по темата, наложила се от отминалите празници, очаквайте от гостите на Горан Благоев – архимандрит Дионисий, предстоятел на катедралния храм „Св. Александър Невски”, историка доц. Веселина Вачкова и Пламен Сивов от сайта „Православие. БГ”. Очаквайте и реакцията по казуса на Ловчанския митрополит Гавриил, Русенския митрополит Наум и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Вашите въпроси и мнения по тази тема очакваме предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество“, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551

През 10-годишната история на предаването, която се побира в 400 броя, пред камерите ни са заставали известни учени и интелектуалци със запомнящи се прозрения за вярата. Предлагаме ви среща с някои от тях и техните послания през годините.

„Майка Гаврила – Аскетика на любовта”, посветена на православната майка Тереза – новата книга на издателство „Омофор”, представена от писателя Деян Енев.

Отшелниците, тачени като небесни закрилници на България, Македония и Сърбия – разказ за св. Прохор Пчински и св. Гавриил Лесновски в навечерието на техния празник, който Българската православна църква чества на 15 януари.

Гледайте ни, очакваме Ви. Започваме в събота, в 17.00 ч.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...