Почина бележитият литургист отец проф. Благой Чифлянов



На 29 октомври в Господа се е преставил бележитият литургист протопр. проф. Благой Чифлянов, съобщава сайтът на Българската патриаршия.

Именитият духовник е роден през 1923 година в Цариград. Учи последователно в българското училище „Екзарх Йосиф“ и във френския колеж „Сен Мишел“ в Цариград, след което завършва Софийската духовна семинария и Духовната академия „Св. Климент Охридски“.

Служи като енорийски свещеник първоначално в Българската църковна община в Цариград, а после в софийските храмове „Св. Петка“, „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, „Св. Седмочисленици“, „Св. Неделя“ и като ефимерий в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

От 1967 г. е доцент по литургика в Духовната академия „Св. Климент Охридски“. На 1 ноември 1973 г. Св. Синод го назначава за професор в Катедрата по литургика. От 1982 г. служ в българската църква в Торонто, Канада.

Проф. протопризвитер Благой Чифлянов владееше класическите езици, френски, английски, новогръцки и турски и е публикувал над 60 изследвания и статии за православната литургика. Широката му езикова култура и задълбоченото боравене с източниците, го утвърждаваха като един от най-големите познавачи на литургиката у нас. Под негово авторство са трудовете: „Литургика“ (Университетско издателство „Св. Климент Охридски”, София, 1996; второ издание от 2008 г.), „Богослужебният чин, преведен от св. братя Кирил и Методий в началото на тяхната Моравска мисия“, „Кирило-методиевата проблематика в светлината на литургическите науки“, „Римската литургия преди и след Втория Ватикански събор, „Годишник на Духовната академия“, София, Том XX (XLVI) за 1970/71,

На 10 януари 2016 г. в салона на Македоно-българската православна църква „Света Троица“ в Торонто г-н Петър Крайчев, генерален консул на Република България в Торонто, връчи почетна грамота на протопрезвитер проф. Благой Чифлянов. Грамотата бе признание към бележития български духовник „за дългогодишния му принос за съхраняването на българската духовност, култура и идентичност в Канада“.

Опелото и погребението му са извършени днес в Македоно-Българската източноправославна църква „Св. Троица“ в Торонто, Канада.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

 

 

Източник: Bg-patriarshia.bg

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...