Православният център „Проф. Тотю Коев“ празнува днес



Професор Тотю Коев

На този ден преди 10 години е осветена новата зала на Православния информационен център на Великотърновския университет и е наречена на името на един от създателите на Факултета и негов първи декан – професор Тотю Коев.

Центърът е създаден по идея на ръководството на Богословския факултет, с подкрепата на фондация „Покров Богородичен“. От началото на 2003 год., с  подписване на договор между  фондацията и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Православният Библиотечно-Информационен Център „Проф. Тотю Коев“  започва да функционира като университетска структура – духовно-интелектуално средище и „православен мисионер“ сред академичната общност на Великотърновския университет, която  дава допълнителни възможности за развитие на студентите и  улеснява работата на преподавателите.

Достъп до библиотечен фонд, достъп до информационна база данни, консултации по богословски проблеми, съвместни дейности с училища, социални домове, прицърковни организации, срещи, беседи, лекции, дискусии с архиереи и известни богослови от страната и чужбина по актуални въпроси на съвременния църковен живот, организиране на форуми, семинари и конференции, организиране на поклоннически пътувания – това е само част от дейностите на Центъра, които продължават и до днес. Той е място за академично развитие, но и за неформално общуване;  неразделна част от живота на Факултета.

През  последните три години дейността на Центъра се поддържа от фондация „Дякония и мисия“, създадена от преподаватели и сътрудници, за да подкрепя социалната мисия на Църквата и просветната дейност на Православния богословски факултет.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...