Русе посреща частицата от мощите на св. Георги на 14 октомври


Източник: Русе инфо

Литийно шествие за посрещане на частица от мощите на Свети Георги ще се състои в Русе на 14 октомври по обед. Това бе съобщено на съвместна пресконференция в Русе, в която участваха областният управител Мария Димова, кметът Божидар Йотов и отец Владимир.

Събитието ще бъде организирано по подобаващ начин – с тържествено преминаване от пл. "Света Троица" по ул. "Борисова" до църквата "Св. Георги", където ще се съхранява дарохранителницата с частицата от мощите на светеца. Духов оркестър ще съпровожда процесията, в която ще участват представители на държавната и общинска власт, граждани и гости. За церемонията са поканени префектът на Гюргево Норуц Станищяну, кметът Лучиян Илиеску, епископът на Гюргево Амброзий и други високопоставени духовници от Румънската православна църква.

По време на посещението си в Рим г-н Йотов, г-жа Димова и митрополит Неофит се срещнаха с кардинал Валтер Каспер, който отговаря за единението между християнските църкви. Те бяха приети от кардинал Фисикела, неговият помощник, викарният епископ на Западноевропейския митрополит дядо Тихон.

Русенската делегация дари на представителите на Ватикана гербовете на Община и област Русе, филми, албуми за региона, както и две икони на Св. Георги. В замяна бе получен символът на Ватикана – папският герб.

посрещането на частицата от светеца в София Предаването на мощите се състоя в присъствието на близо 2 000 души в първата по-големина базилика след "Свети Петър" в италианската столица – "Сан Джовани ил Латерано". Службата бе водена от монсеньор Фисикела.

Кметът изказа своето задоволство от радушното посрещане във Ватикана. По думите му уважение е било засвидетелствано както към делегацията, така и към Русе. "Събитието, на което бяхме свидетели, е едно, бих казал, велико събитие за България, за Русе. Бих казал, че това е нещо свято, което, подчертавам, не се е случвало, и за наша радост, за наш късмет, ние да бъдем участници в тази церемония", отбеляза кметът.

"Смятам, че това е много добър знак за Русе, за русенци, и нека по достойнство да дочакаме всички", каза г-жа Димова.

Свети Георги е покровител на Русе и патрон на Гюргево. Една година и половина преди събитието отец Виктор – представител на Русе във Ватикана, който учи там, е видял в храма "Сан Джиорджо" изложени част от мощите на Свети Великомъченик Георги. При завръщането му в града по негова идея и на отец Владимир, митрополит Неофит направи прошение до папския викариат чрез монсеньор Менини – посланик на Ватикана в България. Така е получен положителният отговор.

Сред любопитните моменти на престоя в Рим кметът посочи, че са били настанени в хотел, строен по поръка на папа Йоан Павел Втори. Там са липсвали телевизори и радиоприемници, както и други удобства присъщи на нашите хотели по Черноморието. Ключът от хотела им е служил като пропуск за достъп във Ватикана. Той шеговито отбеляза, че би искал по русенските стадиони да има поне 1/3 от хората на площад "Св. Петър". Направило му е впечатление съществуването на цветарски щанд от 1 500 години на площада в знак на благодарност от тогавашен папа към гражданин при издигането на обелиск в центъра на "Св. Петър". Под патронажа на църквата "Сан Еджидио" се извършва социална дейност – раздава се храна на бездомници, приютяват се, дават им се дрехи, обслужват се от медици. Оказва се, че сред тях има българи, румънци, но не и русенци.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...