Писмо от Рим



altВъв връзка с това, че информационната атака и клеветническите нападки срещу игумен Филип (Василцев) все повече се увеличават в България, аз бих искала да изкажа моето мнение — мнение на дългогодишен енориаш и диригент на църковния хор на храма „Св. великомъченица Екатерина“ в Рим. 

Разбира се, след като не сме на ваше място и не познаваме конкретната ситуация в Руското подворие в София в контекста на църковния живот на Българската православна църква, ние трудно можем да правим анализи и да даваме оценки. И все пак безпрецедентната клеветническа кампания срещу игумен Филип Василцев, която залива българското информационно пространство, не ни позволява да оставаме безучастни. Тя ни кара да се обърнем към нашите български братя и сестри в Христа с призив: НЕ ВЯРВАЙТЕ на тези лъжливи обвинения и предубедени оценки! Особено смайващо е абсолютно лъжливото и цинично твърдение на недоброжелателите за това, че о. Филипп бил уж „съсипал“ всичко в Рим или пък провеждал някаква „русификаторска“ политика спрямо енориашите от други държави!!! 

Аз и моето семейство сме украинци, ние бяхме енориаши на храма „Св. Екатерина“ още от най-първите богослужения, когато в храма още нямаше нито врати, нито прозорци, и през цялото това време — четири и половина години, до самото заминаване на игумен Филип за България, ние участвахме активно в живота на енорията. През тези няколко плодотворни години отец Филип не само построи в центъра на Рим великолепна православна катедрала, но и създаде задружна МНОГОНАЦИОНАЛНА енория! Нашата енория се състоеше и се състои от украинци, молдовци, руснаци (трябва да отбележим, че руснаците дори не са мнозинство), грузинци, сърби и други, и при това никой никога не се е усещал потискан по какъвто и да е начин! Всички бяхме съединени от Името Христово, приемайки в любов и мир Тайнствата на Светата Православна Църква. Ние, енориашите-украинци, винаги сме усещали подкрепата на отец Филип и уважението му към нашата национална принадлежност. О.Филипп правеше всичко, за да развива връзки с Украинската православна църква и православната част на украинската емиграция в Италия. Нееднократно се организираха посещения на делегации на УПЦ, концерти на украинска духовна и народна музика и т.н. По време на коледните празници слуха ни радваха коледни песни на украински език, изпълнявани според украинската традиция направо в храма на следпричастни „концерти“, по времето на празничните трапези винаги се изпълняваха украински народни песни наравно с руските.

alt

Православната катедрала „Св. великомъченица Екатерина“ в центъра на Вечния град, построена с усилията на игумен Филип (Василцев). Снимка: Интернет

Значителна част от енорията съставляваха трудови емигранти от Молдова. Отец Филип разбираше, че тези хора са свикнали да се молят в родината си на своя роден език и затова направи всичко възможно, за да доведе свещеник от Молдова в енорията и да се организират богослужения на молдовски език. Нещо повече, и по време на литургиите на църковнославянски език често звучаха ектении и четене на Евангелието на молдовски заради молдовските богомолци, които присъстваха на богослужението. Колко пъти в изказванията на отец Филип е звучала мисълта за това, че той цени безкрайно много присъствието на представители на различни народи в нашата енория! Той винаги с особена топлота приемаше нови посетители и богомолци — сърби, грузинци и други, които при първа възможност довеждаха в храма свои сънародници, знаейки, че тук те ще се чувстват по-уютно от където и да е другаде. Като гледам нашата задружна многонационална община, аз, разбира се, не мога да не съм потресена от това, че отец Филип е обвиняван в национализъм, „русификаторство“ и каквито и да било разделения на хората по национален признак!!!

В тази връзка ние, римските енориаши на о.Филип, ще се молим и занапред за помиряване на враждуващите, укротяване на страстите и умножаване на любовта в руската енория в България!

Вероника Воловникова
диригент на църковния хор на храма „Св. Великомъченица Екатерина“ в Рим, Италия

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...