Албанската православна църква не признава схизматиците в новата украинска църковна структура



Това съобщава днес Информационно-просветният отдел на Украинската православна църква, като се позовава на публикация от вчера на гръцката църковна информационна агенция Romfea.

Архиепископ Тирански и на цяла Албания Анастасий (Янулатос)

В публикуваното на сайта на агенцията официално изявление на Албанската православна църква по повод украинския църковен въпрос, прието на 4 януари 2019 год. от Синода на АПЦ и изпратено с писмо от 14 ануари до Вселенския патриарх Вартоломей, се изразява безпокойство от “признаването със задна дата на хиротониите, извършени от отлъчения и предаден на анатема Филарет (Денисенко) – хиротонии, които са недействителни, лишени от благодат и от действието на Светия Дух.”

Освен това йерарсите на Албанската православна църква подлагат на съмнение каноничността на хиротонията на самия глава на новосъздадената църковна структура, Епифаний.

“Как може по правилата на икономията да се признаят тези хиротонии като благодатни, когато всички хиротонии, дадени от схизматиците, са били хула срещу Светия Дух. Изборът на новия предстоятел е  резултат от настойчивостта на Филарет”- се казва в изявлението.

Епископите припомнят също, че цялата църковна пълнота (Сърбия, Румъния, България, Грузия, Полша, Албания, Чехия, Словакия) е била еднинна в стремежа към своята автокефалия. Докато, както се отбелязва в официалното писмо на АПЦ, милиони вярващи от Украинската православна църква (която наброява повече от 12 000 енории), начело с Митрополит Онуфрий, са се отказали да участват в предоставения томос за автокефалия, прекъсвайки при това евхаристийно общение с Константинополската патриаршия.

“Вместо примирение и единство на православните вярващи в Украйна, пред нас възникна опасността от разделение на целия православен свят.” – подчертават йерарсите на Албанската църква и призовават, за да бъде съхранено единството и да се избегне схизмата, в най-близко време да се свика Синаксис на предстоятелите на поместните православни църкви и те заедно да обсъдят украинския въпрос.

Източник: church.ua
Снимка: СДС „Св. Йоан Рилски“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...