Известният като Bible Answer Man американски радиоводещ Ханк Ханеграаф прие православието



Тази година на големия празник Вход Господен в Йерусалим, в гръцкия православен храм „Св. Нектарий“ в град Шарлът, щата Северна Каролина, 67-годишният Ханк Ханеграаф, известен на милиони американци като Bible Answer Man, прие православието заедно със съпругата си и две от 12-те им деца.

Ханк Ханеграаф е председател на управителния съвет на Християнския изследователски институт (CRI) в Северна Каролина, но най-вече е известен в цяла Америка като радиоводещ на дискусионното предаване “The Bible Answer Man.” Предаването представя отговори на въпроси, свързани с християнското учение, история, библейското тълкувание и спецификата на отделните деноминации. Хаанеграф е открит критик на нехристиянските религии, на новите религиозни движения и секти, на еретически формирования в сферата на консервативното християнство. Освен това, той е автор на повече от двайсет книги. Една от най-известните му творби е тълкувание на Библията със заглавие „The Complete Bible Answer Book“ – сборник с изложение на най-често срещаните, най-трудните въпроси относно християнството.

Снимка от Кръщението на Ханеграаф се появи във фейсбук страницата на енорията, но бе свалена след огромен прилив на коментари, включително и доста язвителни забележки от страна на хора, които са били почитатели на делото на Ханеграаф като протестант. Сред споделените мнения има и такива, които заключават, че „приемайки православието, Ханеграаф се е отказал от християнската вяра“.

В предаването си „Bible Answer Man“ самият Ханеграаф отговаря на коментарите по повод обръщането си към православната вяра:

Вече съм член на Православната църква, но моята вяра съвсем не се е променила. Аз от дълго време посещавам православен храм – повече от две години всъщност, и то като следствие от случилото се преди много години с мен при посещението ми в Китай. Видях китайски християни, изпълнени с дълбока любов към Господа, и си дадох сметка, че макар по всяка вероятност те да нямат същия интелектуален капацитет и познания като мен, у тези хора обаче има живот. И така стигнах до заключението, че при все че истината е важна, още по-съществен от нея е животът, и си спомням как в самолета на връщане от Китай, след дългия ми престой сред най-обикновени хора, изпълнени с дълбока, ревностна любов към Господа, аз се питах: „Бил ли съм изобщо християнин?

Правех сравнение между моето умение да давам словесен израз на истината и тяхната изключителна, неугасваща любов към Господ Иисус Христос… Между другото това, че истината е важна, но още по-съществен от нея е животът, са думи, които един човек ми каза. Което ще рече, че същината на нещата е не толкова в умственото изучаване на истината за Иисус Христос, а във възможността да познаем в живия опит Възкръсналия Христос. Това ме накара да проуча какво са написали чедата на Уочман Ни относно обожението и така се върнах обратно към ранната християнска Църква.

Бих казал, че в хода на целия този период любовта ми към нашия Господ и Спасител Иисус Христос растеше все повече и повече. Нещо подобно се случи и с любовта ми към моята съпруга – никога не съм я обичал толкова много, колкото я обичам сега, и никога досега не съм имал по-голяма любов към моя Господ Иисус Христос. Всичко това стана под силата и въздействието на пълната идея за богопознанието, на живия опит в Иисуса Христа, на участието в Христовата благодат чрез Евхаристията, или трапезата Господня. И тези неща се превърнаха в средоточие на целия ми живот, но що се отнася до изразеното от вас твърдение, че съм се отказал от християнската вяра, това ще го нарека една абсолютна лъжа. На практика аз вярвам в онова, в което винаги съм вярвал, но вече изразено чрез Никео-цариградския Символ на вярата и отстоявано от същинското християнство.

С други думи, аз съм дълбоко отдаден на защитата на същинското християнство и отстояването на първостепенните елементи от историческата християнска вяра, какъвто винаги е бил моят стремеж.

Забелязано е, че от известно време в своето шоу Ханк е започнал да говори повече за Православната църква, определяйки я като „фантастична“ и „ранната Църква“. През 2016 г. Ханк прави интервю с отец Темистоклос (Адамопулос), гръцки православен свещеник, за да дискутират неговия път от социалистическа рок звезда до православен монах. Отец Теми полага неуморен труд за бедните и страдащите в Сиера Леоне, където хората все още търпят последиците от неотдавнашната епидемия от ебола. | www.pravoslavie.ru

 

Превод: Анжела Петрова

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...