Изявление на Румънската патриаршия по повод преговорите в Троян



Patriarhia.ro

На 22 ноември 2007г. в Троянския манастир се проведе срещата на делегациите на Румънската и Руската Патриаршии във връзка с възстановяването на Бесарабската автономна митрополия на действащата до 1944 г. епархия. Същата спира дейността си с идването на Съветската власт.

Румънската патриаршеска делегация беше представена от Негово Високопреосвещенство Нифон Михаицъ, Архиепископ на Търговище, Негово Преосвещенство д-р Касиян Кръчун, Епископ на Дунъри де Жос, Негово Преосвещенство д-р Киприян Къмпиняну, викарен епископ на Патриаршията, депутатът Влад Кубряков, съветник на автономната Бесарабска митрополия и проф. д-р Михаел Тица в качеството си на консултант. Представители на Руската патриаршия бяха Негово Високопреосвещенство Онуфрий, митрополит на Черновци и Буковина, Негово Преосвещенство Марк, викарен епископ на Егориевск, Негово Преосвещенство епископ Маркел, протойерей Николай Балашов и проф. Сергей Говорун в ролята на консултант.

Диалогът между двете Патриаршии беше възстановен след осем години мълчание и се проведе в атмосфера на православно братство, като всяка една страна изложи своята гледна точка. Въпреки, че позициите са различни, стана ясно, че има нужда от задълбочен анализ на всички аспекти, които ще помогнат за правилното класифициране на комплексната църковна ситуация в Република Молдова, където съществуват две църковноправославни традиции: румънска и руска.

Във връзка със създалата се особена ситуация и двете делегации се съгласиха с необходимостта от братско сътрудничество и продължение на диалога както между двете митрополии, съществуващи днес в Република Молдова, така и между двете Патриаршии, които като сестри да помогнат на Православието в Молдова да реши съществуващия проблем, за да може да се развива така необходимата мисионерска и пастирска дейност във време на секуларизация и силно разпространение и влияние на сектите.

Делегацията на Румънската православна църква потвърди желанието си двете Православни митрополии от Република Молдова да развият диалога и братското сътрудничество, а двете Патриаршии заедно да намерят адекватно, пастирско и канонично решение на сложната ситуация в района, за да бъде защитено и укрепено Православието.

Пресбюро на Румънската Патриаршия

Превод: Камелия Константинова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...