Наистина ли Върховната рада забранява Украинската православна църква?



Експертът в областта на религията, кандидатът на философските науки и бивш председател на Държавния комитет на Украйна за националностите и религиите, Юрий Евгенович Решетников, коментира основни въпроси, които си задават вярващите на Украинската православна църква и всички, които се интересуват от темата за новата антирелигиозна инициатива на украинските депутати. Днес, 19 октомври 2023 г., Върховната Рада е приела на първо четене проектозакон 8371, който някои медии наричат ​​закон „за забраната на УПЦ МП“. Информационно-просветният отдел на Украинската православна църква публикува коментар на Юрий Евгенович по този законопроект.

„Молим ви, братя, да се не поколебаете тъй скоро в мислите си, нито да дохождате в ужас било чрез дух, било чрез слово, или чрез послание…  уж настъпва вече Христовият ден.“ (2 Сол. 2:2)

В момента цялото информационно пространство е наситено с новината, че днес Върховната рада на Украйна уж е забранила дейността на Руската или Московската православна църква в Украйна.

Нека опитаме да се ориентираме:

1. Има в Украйна Руска или Московска православна църква ?

Не. Според официални данни на Държавната служба на Украйна за етническа политика и свобода на съвестта, такава църква не съществува в Украйна.  Може ли Върховната Рада да забрани дейността на нещо, което не съществува?  Отговорът е очевиден.

2.  Украинската православна църква „руска“ ли е, и подчинена на Москва или на Московската патриаршия?

Не. Украинската православна църква е родена в град Киев с кръщението на Русия от светия равноапостолен велик княз Владимир. Украинската православна църква е не само епископат и духовенство, но и милиони граждани на Украйна. През цялото време на съществуването си Украинската православна църква е била и е Църквата на украинския народ, обединяваща милиони украински граждани, които са патриоти на Украйна, работят ежедневно за доброто и бъдещето на страната ни и защитават нейния суверенитет. Украинската православна църква последователно подкрепяше и подкрепя независимостта на нашата държава. Много верни членове на УПЦ рискуваха здравето и живота си, за да защитят мира и спокойствието на своите съграждани.

Украинската православна църква е официално регистрирана под това име в държавните органи през 1990 г. Според Патриаршеския документ (Томос) от 1990 г., Украинската православна църква е независима и самоуправляваща се. На 27 май 2022 г. Съборът на Украинската православна църква прие съответните допълнения и промени в Устава за управлението на Украинската православна църква, които свидетелстват за пълната автономия и независимост на Украинската православна църква. Киевската митрополия е ръководният орган на Украинската православна църква. Глава на нашата Църква е Негово Блаженство Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий.

3. Върховната рада на Украйна прие ли днес решение за забрана на дейността на Украинската православна църква?

Не. Не прие такова решение. Изявлението, че днес Върховната рада на Украйна уж е приела решение за забрана на дейността на Украинската православна църква, е умишлена лъжа и манипулация, която съдържа признаци на неуважение към най-висшия и единствен законодателен орган на нашата държава.

4. Планира ли днес Върховната рада на Украйна да приеме решение за забрана на дейността на Украинската православна църква?

Не. Не планира такова решение. Нямаше въпрос с такава формулировка в дневния ред на днешното заседание на Върховната рада на Украйна.

5. Какво реши днес Върховната рада на Украйна?

Днес Върховната Рада на Украйна прие на ПЪРВО четене проекта на Закон  „За изменение на някои закони относно дейността на религиозните организации в Украйна“ (регистрационен номер 8371), внесен за разглеждане от Върховната Рада на Украйна от Министерския съвет. На „първо четене“ това означава, че това все още не е окончателно приет посоченият проектозакон;  предстои да бъде доработен във Върховната рада на Украйна, след което ще премине през процедурата за разглеждане на второ четене.

6. Какво предвижда този законопроект?

Законопроектът предлага да се забрани дейността на религиозни организации, които са свързани с центрове на влияние на религиозна организация (сдружение), чийто управленски център (управление) се намира извън Украйна в държава, която извършва въоръжена агресия срещу Украйна . Законопроектът предвижда следния механизъм за прекратяване на дейността на такива религиозни организации: а) провеждане на религиозна проверка от централния орган на изпълнителната власт, който осъществява държавната политика в областта на религията; б) издаване от него на предписания за отстраняване на нарушения, открити в резултат на провеждане на тази проверка, в рамките на един месец от датата на издаване на такова предписание; в) представяне пред съда на административно искане  за прекратяване на дейността на религиозна организация, в случай че не спазва указанията за отстраняване на нарушенията.

7. Означава ли днешното решение на Върховната рада на Украйна, че оттук нататък всички храмове на Украинската православна църква ще бъдат затворени?

Не. Не означава. Върховната рада на Украйна не взе такова решение днес, а законопроектът, приет едва на първо четене, предвижда доста дълга процедура за прекратяване на дейността на религиозна организация, ако се установи, че тя е свързана с центровете на влияние на религиозна организация (сдружение) с ръководен център (ръководство) извън Украйна в държава, която извършва въоръжена агресия срещу Украйна.

8. Възможно ли е да се забрани дейността на Украинската православна църква?

Не. Не е възможно. Христовата църква изобщо не може да бъде забранена. Сам Христос казва: „Ще съградя Църквата Си и портите адови няма да й надделеят” (Евангелие от св. апостол Матей, гл. 16). Имаше много подобни опити, като се започне от Нерон и се стигне до съветския режим, но Христовата църква е жива. Не е възможно Украинската православна църква да бъде забранена дори законно, тъй като според действащото законодателство на Украйна тя не е юридическо лице, а се представлява от Киевска митрополия, епархийски управления, манастири, духовни учебни заведения, мисии и религиозни общности, всяко от които е отделно юридическо лице. Следователно, според действащото законодателство може да бъде прекратено само отделно юридическо лице – религиозна общност, манастир и др. – а не цялата Църква като общност.

9. „Прекратяване на религиозна организация“ наистина ли означава прекратяване на богослужебния живот?

Не. Не означава това. Първата църква няма държавна регистрация и храмове, но в катакомбите или на други места тече богат богослужебен живот. Така направиха и нашите предшественици по време на съветския режим. Точно като нашите братя и сестри, чиито църкви бяха заграбени през последните години, но те остават верни на Църквата и живеят с Христос и Неговата Църква. Всички обичаме нашата Киево-Печерска лавра, и опитът от последните месеци ясно свидетелства, че тези, които наистина искат да се молят, ще се молят дори близо до лаврата, ако властите вече са забранили влизането в светинята. В крайна сметка законодателството на Украйна позволява на религиозните общности да работят без държавна регистрация.

10. Означава ли всичко това, че не съшествува заплаха за Украинската православна църква?

Не, за съжаление, не означава. Наблюдавайки днес еуфорията на народните избраници и информационното насилие относно предполагаемата забрана на УПЦ, за съжаление можем да предположим по-нататъшното завладяване на нашите църкви от дрогирани и заблудени хора, които ще щурмуват църквите с твърдото убеждение, че Украинската православна църква е уж забранена, враждебна, руска и т.н.

Освен това, между първо и второ четене народните депутати на Украйна (и само те) имат право да направят свои собствени изменения в проектозакона. Отново, наблюдавайки днешната еуфория, желанието на някои да се борят със значителна част от собствения си народ, с гражданите на Украйна, верни на Украинската православна църква, голяма част от които избраха толкова щастливите днес народни депутати, страшно е да се мисли какво още биха могли да предложат в проектозакона и какво друго може да гласува тази Върховна Рада.

11. Какво да правим?

Да продължим:

1) Да се молим на Бога, разкайвайки се за греховете си, молейки Го за нашата Църква, нашата държава, за мир на многострадалната украинска земя;
2) Да се уповаваме на Бога и да Му се доверяваме;
3) Ревностно да участваме в богослуженията в нашите църкви, като ценим всяка възможност за това, „като скъпите времето, защото дните са лукави“ (Еф. 5:16).

А Бог на всяка благодат, който е призвал вас за вечната Си слава в Иисуса Христа, Сам, след кратковременното ви страдание, да ви усъвършенствува, утвърди, укрепи и направи непоколебими. Нему слава и владичество вовеки веков. Амин.“ (I Петр. 5: 10-11)

Източник: Официален сайт на Украинската православна църква

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...