Русенският митрополит Наум ще участва в честванията за св. Димитър Басарбовски в Букурещ



По покана на Румънския патриарх Даниил, Русенският митрополит Наум ще вземе участие в празненствата в чест на свети Димитър Басарбовски, закрилника на Букурещ, които започват от днес в румънската столица.

По случай празника на свети Димитър Нови (както румънците наричат светеца от русенското село Басарбово) Румънската църква се подготвя за тържествени чествания, които включват и литийно шествие с ковчежето с мощите на светеца из улиците на Букурещ.

Честванията ще бъдат и под знака на Годината, която бе обявена от Румънската църква, в памет на пострадалите християни и защитниците на Православието по време на комунистическия режим. Затова и е отправена специална покана към поместните православни църкви на всички държави, които са били под ботуша на атеистичната власт: България, Русия, Сърбия, Грузия, Полша, Албания, Чехия и Словакия.

Официални гости на честванията ще бъдат Руският патриарх Кирил, Албанският архиепископ Анастасий и митрополитът на Чехия и Словакия Ростислав, както и архиереи – представители на други поместни църкви. Руската делегация, начело с патриарх Кирил, ще донесе в румънската столица частица от мощите на свети Серафим Саровски, която ще бъде дарена на руския храм „Св. Николай“ в града.

На 27 октомври, когато е Денят на Басарбовския светец, митрополит Наум ще вземе участие в празничната съборна света Литургия, а на 28 октомври ще се проведе Конференция, в която румънски духовници и богослови и делегати на поместните църкви ще изнесат доклади на тема „Изпитанието да се свидетелства за вярата по време на комунистическия режим и важността на религиозната свобода днес“.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...