В катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч бе открита изложба живопис „Молитва за България“ на Антония Мировалиева – Божанина



На 5 ноември, Пета Неделя след Неделя подир Въздвижение, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави св. Литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч. На епархийския архиерей съслужиха Високопреосвещените митрополити Неврокопски Серафим, Врачански Григорий и Видински Даниил. Непосредствено след св. Божествена Литургия бе открита изложба с природна и флористична живопис „Молитва за България“. Тя съдържа колекция от картини, отразяващи духовния живот и светини на Православна България, изработени от ботанически естествени материали – хербарии, листа, треви, цветя, съобщават от Ловчанска света митрополия. Автор на творбите е българката от Петрич Антония Мировалиева – Божанина, която живее в САЩ. Организатор на експозицията е Стефка Спиридонова.

„Идеята за тази изложба се е зародила у авторката през 2019 г., като в основата стои много известна икона в Грузия, която се казва „Славата на Грузия“. В нея се разказва за духовната история на грузинския народ. Виждайки тази икона, у нея се заражда мисъл, че духовната история на България е не по-малко богата и би могла да бъде разказана чрез нейното изкуство, но по епархии“, разказва Стефка Спиридонова.

В творбите си Божанина разказва фрагменти от духовната история на десет епархии, но предстои да направи картини и за останалите три. На всяко табло са посочени епархията и катедралният храм в нея, изписани са и материалите, които е използвала авторката.

„Авторката, която по професия е финансист, има четири изложби в Америка. За пръв път прави изложба в България. Нейното флористично изкуство е уникално и никъде по света няма творби, в които да са изобразени светци, но и сюжети, свързани с духовната история на един народ. Любовта ѝ към родината я мотивира да направи всички тези творби и от славата на България тя се превърна в „Молитва за България“, защото без молитва няма слава. Днешното време е време за молитва, а не за слава“, добавя Спиридонова.

По думите ѝ Антония Мировалиева избира катедралния храм в Ловеч за своята изложба в България от уважение към Ловчанския митрополит Гавриил, тъй като по време на пандемията борбата на Ловчанска епархия за това да останат отворени храмовете, бе много изявена. Затова творбата на авторката за Ловчанска епархия – „Възкресение по време на мор“, изобразява парк „Стратеш“, в който трима духовници благославят града и България, и се молят за това Бог за опази своите чеда. Вижда се и Троянският манастир, както и Света Богородица Троеручица, която бди над епархията. Пред манастира е изобразено литийно шествие на народа от 1837 г., който, ръководен от духовните пастири тогава, е търсил помощ и закрила от чумата, върлувала по това време. Изцелението е намерено именно в светата обител.

„Има свидетелство от този период, според което огромна част от монасите, които са напуснали манастира, са се разболели и са починали от тази болест, а тези, които са останали в светата обител, посрещали и утешавали хората, са останали живи. Затова тя е решила да изобрази вярата, която са имали българите преди по-малко от два века, и с която са се спасявали от мор“, разказва още организаторът на експозицията.

Част от изложбата е копие на иконата на Баташките мъченици, която е посветена на Пловдивска епархия. Възмутена от обсъждането дали 3 март да остане национален празник, Антония Мировалиева създава творбата „О, Шипка!“, която изобразява Старозагорска епархия.

„Много впечатляваща е творбата „Молитва“, защото тя е за родната ѝ Неврокопска епархия. Изобразила е Хаджидимовския манастир със св. Георги, Роженския манастир, св. Антоний Велики, гроба на дядо Натанаил, който е бил Ловчански митрополит“, споделя Спиридонова.

Антония Мировалиева – Божанина има две международни награди в Южна Корея за творбите „Белият ангел“ и „Молитва“, както и номинация за „Възкресение по време на мор“.

Авторката е член на Международния ботанически съюз в САЩ и инструктор по природна и флористична живопис. Членува и във Всерусийския съюз по флористична живопис и графика – Русия.

Източник: БТА; Ловчанска света митрополия

Снимки: Ловчанска света митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...