Суровият празникМоже да харесате още...

16 Отговори

 1. Vladimir каза:

  След като прочетох текста не мога да кажа нищо друго освен – поклон за него. Такъв е Истинският Христос! Браво Андрей!

 2. Lakota каза:

  Браво, браво, обаче в тази част: „Не със златни искри и звън на камбанки го е посрещнал светът. Нито с коледни песнички.“ – има някои неверни спрямо Евангелието мисли.
  Първо – „не със златни искри и звън на камбанки“, но с ангелски хорове и ангелски песни (Лука 2:13-14)

  После, „не гирлянди са покривали влажните стени на пещерата“, но бихме казали, ако вярваме на Евангелието, че по пода на обора е имало освен влага и „злато, ливан и смирна“ (Мат. 2:11)

  И още, цялото това внушение, че Христос се е родил насред пустинята в някаква си „влажна дупка“ пак противоречи на евангелието.
  Вижте Мат.2:11 „Като влязоха в къщата, видяха Младенеца с майка Му Мария,..

 3. strat62 каза:

  Андрей отново е написал отличен текст! Браво!

 4. humility каза:

  Прекрасен по дух текст, говорещ ни за Въпътилото се Смирение!

 5. pero каза:

  Мисля си, че Бог се въплъти за всички – бедни и богати, за да даде на всеки човек шанс да се покае и разграничи от греховете си. Нека не забравяме, че много от светците и светите отци са били деца на богати родители, но в сърцата си са носили Господа Иисуса Христа! Нима свети Николай – днес повече известен като дядо Коледа, не е бил заможен човек с отворено за болките на хората сърце? Това, което се опитвам да споделя е, че външният блясък и материалното имане или нямане не е повод да се разделят хората. Пред Бога сме едно. Честито Рождество Христово на всички автори и читатели на този хубав сайт!

 6. Дон Кихот каза:

  Наистина великолепен и вдъхновен текст, но малко в стил „богословие на освобождението“. Да се твърди, че Бог се въплъщава само за бедните и унизените, означава да се дели човечеството, а това явно не е посланието на Евангелието.

 7. chorbalan4o каза:

  с духа на статията. Мисля си, че Рождество Христово е празник, а не ден за тъгуване. Ден за тъгуване е Разпети Петък, ако се не лъжа.. Празниците са създадени, за да се празнуват. Христос ни даде всичко даром, жертвайки се за нас в земния си живот…

 8. Florian каза:

  Андрей отново е на висота и отново открива и навлиза тъкмо в същността на нещата, за които пише. Рождество Христово е наистина празникът свързан преди всичко с Божествения кеносис и тъкмо затова е свързан със съвсем други и различни неща в сравнение с всичко това, което ни заобикаля окло празника – бутафория, материален разкош, рекламен блясък и суета.
  Мисля, също така, че покрай всичко това, което ни заобикаля и занимава покрай рождественските празници, всъщност Христос е най-самотният и най-забравеният на света!

 9. Idiot каза:

  Той дойде и не го познахме, а го разпнахме. Всеки ден става това по няколко хиляди пъти. Напомня ми за милионите убити в утробите деца: воюва се с най-безащитните и обичливите като със самия дявол, а дявола прегръщаме, приемаме, вечеряме с него, наричаме приятел. Такива ми ти тъжни работи.

 10. Idiot каза:

  Иска ми се да плача, но мъртва глава сълзи не пуща. Пак ще си продължа да съм мъртъв и безсърдечен.

 11. Дон Кихот каза:

  „На заседании было отмечено, что необходима более активная деятельность в грузинских обителях за рубежом. Для этого необходимым образом должно быть подготовлено монашество, с тем, чтобы они смогли служить в грузинских обителях в Тао-Кларджети, Лазети, Иерусалиме, Петрицони, а также Агара-Цалка и Лоре“ (http://www.portal-credo.ru/site/?act=news&id=59340&cf=).

  Петрицони е Бачковският манастир. Значи грузинците ще го вземат отново. Някой да ни е питал?!

 12. Милояна каза:

  Разбирам напълно автора. Днес Христовия дух е трудно забележим, дори измежду нас. Изглежда ми така, сякаш хората извън църквата, водени от хуманноста и милосърдието си се проявяват повече като християни, отколкото нас.
  Все пак, доколкото знам Христос не се е родил в някоя люта зима. Овчарите си пасяли стадата, а в сняг и бури мъчно биха го направили. Така че патоса на статията малко ме подразни.
  Не мисля, че Христос има нещо против елхите, гирляндите и сладките, но по-скоро против забравата Му и подмяната на истината, която Той е и радоста, която Той носи с изкуствено индуцирана такава. 🙂

 13. Sonia Zafirova каза:

  Подобен текст може да бъде написан, ако не се има предвид, че вече сме в царството на Сатаната. И то отдавна. Просветлението и спасението са индивидуален акт. Когато пак много ти домъчнее за тебе си и другите, Андрей, отвори Димитър Маринов и надникни в бездната на българската автентичност, когато хората са живяли със „страх Божи“ и са имали сили да излязат на бряг. Ние сме техни наследници, а и всеки, като „раб Божи“ се изправя сам пред Подателя на живота.Не унивай, а бъди буден, ни съветва и днес нашия Спасител. Другото е суета.

 14. Стефан Чурешки каза:

  Честно казано Андрей прекалява. Празникът е да се празнува радостта от Въплъщението, което е направено за всички хора. И не виждам защо иска от американския президент и английската кралица да слезнат при хората, нека да слезнат патриарха, владиците, поповете – подвластни на княза на този свят и ако Христос дойде пак ще го обяват за еретик, за заговорник срещу Църквата и за разколник за да запазят структурата и позициите на властта и парите си. Пред Христос са се поклонили мъдреците на Изтока, което значи че не е бил лустриран от живота на Земята, както иска да го изкара Андрей. Верно е че бедните, болните, страдащите и нуждаещите са най-близо до Христос – излезе статистика, която показва че най-бедните у нас са най-благотворително настроени, но все пак празника си има нива на посветеност в него и не можем да очакваме от профана същото настроение и нагласа, какво има в избраните от Бога Негови хора. В религията има нива на познание, проблемът е че йерархията на клира не е адекватна.

 15. Стефан Чурешки каза:

  В празника на Коледа има ниво радост – то се изразява в събирането на хора в благоприятно настроение с мисълта, че имаме милостив и справедлив Спасител, който на Страшния съд ще ни гледа на сърце, а не на лимузини и палати. В празника има ниво веселие – Спасителят е победил света и тези, които светът презира и хули, но които са праведни обаче и търсят истината ще намерят награда и блаженства на Земята и в Небесата, защото едно от блаженствата е наследие на Земята, очистена от лукавостта и гадорията на дните. В празника има ниво заклинание – обредна трапеза с мистико-природни ритуали, изведени от човешко-природните закономерности, познати на българите в цялостната им история и различни от принципите на гръколатинската система на научно природно познание. В празника има даряване – както Бог дарява без да иска от човека, от любов и от грижа за творението, така и човек дарява за да изрази стремежа си за богоуподобяване. И наслади на духа и плътта, защото Небесното има и земен пример.

 16. Стефан Чурешки каза:

  Искам да помоля всички потребители на портала православие.бг да се помолят за здравето на майка ми – Маргарита – която е тежко болна без възможност за лечение и се нуждае от Божията милост. Предварително благодаря и се моля Бог да ви закриля и пази като ви даде всичко на Земята и на Небесата.