Свещ. Козма Поповски представи документална изложба, посветена на известни личности, свързани с историята на Софийската духовна семинарияНа 11 юни 2023 г. по Българската национална телевизия ефимерият на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ свещ. Козма Поповски представи документалната изложба „120 години история в лица. Учители и ученици в Софийската духовна семинария“.

Изложбата може да бъде разгледана до 26 юни в деканата на Историческия факултет (2-ри етаж, централен ректорат на СУ), както и в централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ до 9 юли 2023 г.

Изложбата бе открита на 27 април 2023 г. в Народния театър „Иван Вазов“ от Негово Преосвещенство епископ Пахомий Браницки. Тя е посветена на забележителни личности, които са учили или преподавали в Софийската духовна семинария.

Нейната цел е да се представи историята на Софийската духовна семинария като институция ‒ през личностите, които са оставили следи от своето обучение и преподавателска дейност в духовното училище. По време на откриването авторите на изложбата обърнаха внимание, че макар основната задача на Семинарията е да възпитава бъдещите духовници и водачи на Църквата в България, през годините по естествен път тази задача е многократно надмината. По времето на проучването и подготовката на материала за изложбата, впечатление на авторите прави широкият културен и научен профил на възпитаниците и преподавателите, чийто живот е свързан със Семинарията като тяхна Алма матер.

Поради тази причина кураторите на изложбата избират нестандартен подход – да бъдат представени личности от най-различни сфери – творци, артисти и учени, оставили ярка следа в българската култура и наука. В петнадесетте табла вниманието на гостите привличат учените: Патриарх Кирил, академик на БАН, и академиците прот. Иван Гошев, Стефан Младенов и Евгени Матеев; филолозите проф. Александър Милев, Сава Чукалов, Апостол Михайлов; актьорите Стефан Сърбов и Андрей Чапразов, отдали дълги години на Народния театър; музикантите и певците Димитър Узунов, Константин Дурев, Ангел Попконстантинов; писателите Димитър Осинин, Спас Кралевски, драматургът и преводач Радко Радков, художникът Харалампи Тачев и други изтъкнати ученици и учители, познати на българската култура и наука.

 

Източник: Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

Снимки: Цветелин Митров, 8 клас

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...