Патриарх Павле навърши 92 години



Източник: Западноевропейска епархия на СПЦ

Предстоятелят на Сръбската православна църква е роден през 1914 година в Славония със светското име Гойко Стойчевич. Негово Светейшество патриарх Павле навърши 92 години вчера, 11 септември 2006 година, в деня в който СПЦ празнува Отсичането главата на свети Йоан Кръстител (ст.ст.). Той е отпразнувал рождения си ден в манастира „Благовещение”, където преди 60 години приема монашески подстриг. По повод рождения му ден не е имало специално тържество, тъй като Църквата празнува единствено раждането на Иисус Христос, затова единствено монасите от братството на манастира, намиращ се в Овчарско-Кабларската клисура (близо до град Чачак), са пожелали на патриарха „Многая лета”.

Патриарх Павле е доведен от отец Юлиян в манастира „Благовещение” от манастира „Света Троица”, където известно време преди това прекарва като послушник. Срещу Благовещение 1946 година Гойко Стойчевич става монах Павле. Той е 44-ият по ред пастир на Сръбската църква след свети Сава. Патриарх Павле посвещава целия си живот на Църквата, известен е и любим на народа със скромността си.

Той е бил и продължава да бъде народен човек, който във всеки миг на улицата е готов да разговаря с хората, и който не се притеснява да пътува с градския транспорт. Известен е с това, че не обича разкоша, нито поклоните. Той е един от редките архипастири, който помага на бедните. В полза на това говори фактът, че всеки път, когато взема пенсията си, той я раздава на просещите и бездомните около църквата.

Патриархът прекарва 33 години в Косово и Метохия като епископ рашко-призренски, и това е една от важните причини, поради която този богоугодник остава тясно свързан със светата сръбска земя. Патриарх Павле винаги е смирявал страстите и учил хората на основния принцип на християнската вяра: да почитаме всяка нация и във всеки миг да бъдем и да останем човеци!

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...