Митрополит Амфилохий: Новата конституция на Черна гора е плюене по Църквата



Източник: СОЗ

Новата конституция, която черногорското Народно събрание прие с мнозинство от две трети, е „плюене по Църквата в Черна гора”, оцени митрополит Амфилохий Черногорско-Приморски. В проповед след службата в село Требесин (Херцег нови) Негово Високопреосвещенство митрополит Амфилохий заяви, че в конституцията може „да има всичко друго, но не и наименованието на Православната църква”.

„Църквата ще бъде наречена с някакво име, с каквото никога не се е наричала. Две хиляди години Църквата си има име, а днес е наречена верска общност”, изтъкна митрополит Амфилохий и попита „какво означава верска общност и кой има правото и в името на кой закон и коя идеология да лиши Църквата от името й”.

Митрополит Амфилохий каза, че „днешните просветители отнемат от своя народ и сръбския език”, което не са правили, както той припомни, нито турците, нито венецианците, нито австроунгарците.

„Сръбският език отсъства от конституцията на Черна гора. Няма вече сръбски език, а майчин език. Знае се на кой език е написано всичко в Черна гора от Петър Цетински Негош и всички други от някога до днес”, оцени митрополит Амфилохий Черногорско-Приморски. (СРНА)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...