Денят е добър, когато…



IzgrevДенят започва добре, когато се събуждам до моя любим още в ранни зори и запалваме кандилото с молитва към Бога. Изпиваме по чаша кафе, изпращам го на работа и поглеждам през прозореца, за да се полюбувам на раждащия се ден.

Денят е добър, когато се запътя към храма. О. Александър Шмеман в книгата си „Литургия и живот” пише, че чудото на светата Литургия започва да се случва още в този момент.

Денят е добър, когато пристъпвам към свето Причастие, а след това запалвам свещичка за любимия, семейството и приятелите, и друга – за близките, които вече не са между живите.

Денят е добър, когато на излизане от храма, се спирам до просяка, който всеки ден се надява на човешката милост и съчувствие и му оставя някоя стотинка.

Денят е добър, когато срещам момчето, болно от церебрална парализа, с когото се запознахме един ден случайно в парка. Всяка сутрин асистентът му го извежда парка. Отбиваме се в кафето наблизо да изпием по чаша чай, за да ми разкаже за борбата си с живота и новите си планове да продължава да твори.

Денят е добър, когато се прибирам по обяд да поработя върху поредния проект, с който се занимавам, и успея да свърша работата, която съм си определила за деня.

Денят е добър, когато моят любим се прибира уморен у дома и ми казва „Много си хубава тази вечер”… А аз го чакам с топла вечеря и чаша вино, за да ги споделим заедно.

Денят завършва добре, когато заставаме отново пред кандилото, за да благодарим на Бога за всичко, което ни е дал през изминалия ден и се отдаваме на топлата прегръдка на нощта.

 

* * *

Обратно към себе си

Изгубих се.

Изревах с мечките,
вслушах се в зова на вълците,
понесох се по реката,
вслушах се в мълчанието на рибите.

Изкачих се на планината,
вслушах се в сърцето си,
чух гласа на Бог,
последвах Го.

Намерих се.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...